Zbog situacije sa virusom COVID-19, povećana je potražnja za dezinfekcionim sredstvima diljem BiH, što je uzrokovalo nestašicu na tržištu.

Na zahtjev Kantonalne direkcije robnih rezervi Tuzlanskog kantona zaključen je ugovor između direkcije i Industrije deterdženata “Dita 1977” d.o.o. Tuzla. Predmet ugovora je nabavka sredstava za dezinfekciju.

Po zahtjevu direkcije, Dita je proizvela i isporučila više od 20 tona različitih sredstava za dezinfekciju (deterdženti za pranje i dezinfekciju, dezinfekcijska sredstva za ruke i površine isl.).

Dezinficijensi su namijenjeni svim javnim ustanovama čiji je osnivač Vlada TK (JU UKC Tuzla, svih trinaest ministarstva, tužilaštvo, sudovi, pravobranilaštvo, Kantonalna agencija za privatizaciju, Univerzitet u Tuzli, BKC Tuzla, bolnica u Gračanici, Zavod za javno zdravstvo TK i dr.)

Osim ove ugovorene isporuke, Dita je isporučila sredstva za dezinfekciju i JU veterinarska stanica Tuzla.

Direkcija robnih rezervi TK uputila je dodatni zahtjev na koji će Dita odgovoriti u narednom periodu. Usprkos otežanoj nabavci sirovina, Dita ovih dana ulaže dodatne napore kako bi odgovorili na zahtjeve tržišta.

Izvor: Biznis Info