U okviru Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve holokausta Udruženje ”Bolja budućnost” danas od 12:00 sati organizuje posjetu spomen obilježju Donja gradina.

Predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i Odbora za Rome pri Vijeću ministara BiH danas će, povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve holokausta, u Spomen-obilježju Donja Gradina položiti cvijeće i odati počast nevinim romskim žrtvama holokausta, nakon čega će biti održan i čas historije.

Vijeće Evrope je na inicijativu romskih organizacija odredilo 2. august kao Dan sjećanja na 2.897 ubijenih Roma u toku jednog dana u koncentracionom logoru Auschwitz 1944. godine.

Ovo je dan koji nas podsjeća na sve žrtve nacističkog režima koje su mučene i ubijane zbog svoje različitosti, a što je trajna opomena generacijama na posljedice diskriminacije, nacizma i fašizma – navode iz resornog državnog ministarstva.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice povodom Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve holokausta/porajmosa želi podsjetiti na teške dane stradanja i patnje romskog naroda s ciljem da nedužne žrve, kao i lekcije iz najmračnijih perioda evropske historije nikada ne budu zaboravljene, navodi se u saopćenju ovog ministarstva.

Izvor: RTV Slon