Na berzama se “crnim labudom“ označavaju nepredvidivi događaji s velikim posljedicama, a ekonomisti trenutno raspravljaju o tome kolike će dalekosežne posljedice za privredu imati virus korona, piše Deutsche Welle (DW).

Pod “crnim labudom” se misli na potpuno neočekivan događaj koji je rijedak, ali ima katastrofalne posledice za finansijska tržišta i realnu ekonomiju, podsjeća DW.

Kako se navodi u tekstu, sve češće se čuju poređenja sa svjetskom finansijskom krizom 2008, kada je propast jedne od vodećih američkih banaka s tradicijom od 150 godina bila potpuno neočekivana, a posljedice bankrota “Lehman Brothers” bile su dalekosežne.

Tada je katastrofa dolazila sa finansijskih tržišta i zahvatala realnu privredu, a danas je obrnuto – zatvaranje preduzeća, ukidanje linija u avio saobraćaju i izolacija milionskih gradova, dovode do pada realne ekonomije.

Od izbijanja epidemije korona virusa u Kini i opsežnih mjera izolacije u toj zemlji, kineska ekonomija je prestala da bude pokretač svjetske konjunkture.

Bivši šef njemačke Bundesbanke Aksel Veber ocjenjuje da će kineska ekonomija u prvom tromjesečju ove godine pasti za 1,5 posto, što će sigurno imati globalne posljedice.

Izvor: Biznis Info.