Ispiti na Univerzitetu u Tuzli studenti mogu očekivati početkom juna, procjene su Studentskog parlamenta Univerziteta u Tuzli. Podsjećamo, nastava na svim fakultetima je obustavljena prije dva mjeseca. Studenti nisu imali parcijalne ispite, kao ni aprilski rok. Tokom prethodnog perioda iz Univerziteta u Tuzli studentima je poručeno samo jedno: strpite se i učite. Sada je ipak napravljen konkretan korak. Naime, Senat Univerziteta u Tuzli podržao je zahtjev Studentskog parlamenta o bezuslovnom prelasku u narednu godinu studija.

”Ono što moram sa zadovoljstvom istaći jeste da je ovaj zahtjev podržan od Senata i da nismo imali glas protiv, a bila su dva prijedloga drugi je bio da se donošenje ove odluke prolongira sedmicu i dvije i ovaj zahtjev o bezuslovnom prelasku je podržan,” rekao je Ahmet Bulić, član predsjedništva Studentskog parlamenta Univerziteta u Tuzli.

Sada će zahtjev biti upućen Skupštini TK koja će ga razmotriti i odbiti ili dati konačnu saglasnost. Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović kazap nam je, kako zahtjev još uvijek nije zaprimljen, ali i da je krajnji rok njegove dostave 25. Maj, jer je naredna sjednica skupštine zakazana za 28. maj. Iz Studentskog parlamenta Univerziteta u Tuzli očekuju da će dodatne informacije imati tokom sljedeće sedmice, odnosno nakon nove sjednice Senata i sastanka rektorice i predstavnika Kantonalnog kriznog štaba.

”Sve ostale informacije pogotovo za održavanje parcijalnih ispita, nadoknađivanju nekih ispitnih rokova, eventualnom nadoknađivanju vježbi itd. bit će obavješteni naredne sedmice. Primijetio sam da kruže neki datumi po društvenim mrežama što se tiče datuma ispitnih rokova… no pozvao bih studente da ne gledaju te objave i da se ne informišu tim putem i da čekaju zvanične informacije i obavještenja fakulteta. Naravno da ćemo naredne sedmice, nakon sjednice Senata imati i te informacije” – rekao je Bulić.

Na sjednici Senata odlučeno je i da studenti neće plaćati usluge Studentskog centra u periodu kada ga nisu koristili, jer je jedan od studentskih paviljona u prethodnom periodu korišten kao  karantin. Također, u narednih sedam dana studenti će biti upoznati sa načinom održavanja kliničkog staža i prakse, o nadoknadi vježbi, održavanju ispita za apsolvente i imatrikulante. S druge strane ukoliko Skupština TK usvoji odluku o bezuslovnom prelasku u novu akademsku godinu to će, poručuju studenti, biti olakšanje nakon teškog perioda. (RTVSlon)

A.Osmičić