Aloe vera je biljka koja ima čudotvorna dejstva na kožu lica. Gel ove biljke liječi gotovo sva kožna oboljenja. Uspješno se bori s aknama, briše i ono najdublje – bore, fleke i licu vraća blistavost i svježinu.

Vitamini i minerali

Gel se nalazi u mesnatim listovima, a upravo on se nalazi u sastavu mnogih krema i kozmetičkih proizvoda. Ipak, najbolje efekte ćete imati ukoliko koristite gel direktno iz biljke. Iako nije karakteristična za naše podneblje, aloe vera se može uspješno uzgajati u svakom domu.

Aloe vera u sebi ima 75 sastojaka, a većina njih je našem licu neophodna. U gelu se nalaze vitamini, minerali, šećeri, salicilna kiselina, sastojci koji čiste kožu, enzimi koji liječe upalu kože, šećeri, sastojci koji su namijenjeni za zarastanje rana. Što se tiče vitamina, u aloinom gelu nalaze se vitamini A, B, C, E, B12. Također, ima sposobnost da podstiče proizvodnju kolagena.

Koristite masku

Ukoliko želite ublažiti bore i spriječiti prerano starenje kože, jednom sedmično koristite ovu masku. Bit će vam potrebni sljedeći sastojci: gel aloe vere i med. Sastojke dobro pomiješajte i nanesite na očišćeno lice. Ostavite da djeluje oko pola sata i nakon toga isperite. Redovnom upotrebom primijetit ćete i prve rezultate.

(Dnevni avaz)