Na današnjoj pres-konferenciji u Predstavničkom domu PFBiH zastupnica Sabina Ćudić prezentirala je šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno djece uZavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Na fotografijama koje je dostavila medijima, vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i čitavu noć te su kod njih, zbog takvog tretmana, zabilježene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.

  • Nakon što sam Vladi i resornom ministarstvu uputila zahtjev za hitnom smjenom članova i članica Upravnog i Nadzornog odbora koji su ostali iz prošlog saziva te nakon što Odbor za rad i socijalnu zaštitu Predstavničkog doma PFBiH, usljed nedostatka kvoruma, nije mogao razmatrati podnesene materijale, odlučila sam da danas Parlament i javnost upoznam s dokazima o stravičnom tretmanu štićenika. Dio dokaza javnosti je poznat i kroz zvanični zapisnik Porezne uprave FBiH o zloupotrebi sredstava namijenjenih štićenicima, ali ove fotografije dodatno govore o obimu tragedije koja se dešava ovoj djeci.

Neophodno je da se danas Predstavnički dom hitno izjasni te da od nadležnog ministarstva traži razrješenje dužnosti članova UO-a i NO-a koji su iz prošlog saziva. Tužilaštvo mora ubrzati istražne radnje. Danas ću u proceduru uputiti usvajanje sljedećih zaključaka:

  • Hitno zaustavljanje zlostavljanja djece i svih štićenika Zavoda;
  • Izrada kodeksa postupanja sa štićenicima;
  • Redovne nenajavljene inspekcije;
  • Izdvajanje hitnih interventnih sredstava za privremeno upošljavanje njegovatelja do izrade novih zakonskih rješenja;
  • Da Ministarstvo rada i socijalne politike, u saradnji sa Ministarstvom zdravstva, imenuje ljekarski tim koji će izvršiti reviziju dijagnoza i uvesti redovne doktorske preglede.

Tražim da resorno ministarstvo 90 dana nakon usvojenih zaključaka podnese detaljan izvještaj o provedenim mjerama – rekla je Ćudić.

Izvor: avaz.ba