Crkva koja se još uvijek nalazi u dvorištu kuće nane Fate Orlović u Konjević Polju, biće rastavljena na dijelove i tako prebačena u Bratunac, kazao nam je direktor Direkcije za obnovu i izgradnju RS Slavko Vukalović.

Crkva će biti rastavljena na konstruktivne elemente i tako će biti izvršena njena dislokacija. Cijeli objekat će nakon displokacije biti vraćen u prvobitno stanje, od temelja do krova – kazao nam je Vukalović.

Rok za izmještanje

Međutim, nije nam mogao reći kada će premještanje objekta biti i izvršeno, jer, kako je napomenuo, Direkcija pruža samo stručno tehničku pomoć, a sve odluke donosi Vlada RS.

Podsjećamo, prema odluci Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura, rok za izmještanje crkve iz dvorišta Fate Orlović je 1. april ove godine, što znači da je za njeno preseljenje ostalo još manje od mjesec dana.

Ni načelnik Opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović nije mogao ništa reći o datumu premještanja crkve, ponovivši informaciju da odluku o tome donosi Vlada RS. Također, pitali smo ga i gdje će tačno biti nova lokacija ovog objekta, s obzirom da su se u javnosti pojavljivale različite informacije.

Crkva će biti premještena na periferiju, odnosno na ulazu u Bratunac – rekao nam je Mlađenović.

Nana Fata Orlović je vodila desetogodišnju pravnu bitku da crkva iz njenog dvorišta bude izmještena. Vjerovatno zbog toga je još uvijek je oprezn pri davanju izjava u vezi sa preseljenjem.

Pritisci na nanu Fatu

Oni još nisu počeli premještati. Oni su su samo nešto radili i to su završili, a kada će doći da premještaju to ne znam. Znaš kako je kad ko uzme tvoje pa se boriš, pa dobiješ… Dobro je. Zahvaljujem novinarima što su javljali ovih godina šta se sve dešavalo i što su bili humani prema meni. Zahvaljujem i ovom sudu štu je ovako presudio – kazala nam je Fata Orlović.

Inače, ova crkva u njenom dvorištu izgrađeno je neposredno nakon rata, a pravna borba nane Fate traje već deset godina. Za to vrijeme primala je i finansijski “nemoralne” ponude da odustane od svog zahtjeva, podizane su protiv nje i tužbe za nasilno ponašanje i remećenje javnog reda, ali je ništa od toga nije pokolebalo u naporima da ostvari pravo na svoju imovinu.

Izvor: RTV TK