Do jučer je u Federaciji BiH otpušteno 3.543 radnika, kazao je danas federalni premijer Fadil Novalić.

– Ja bih prije rekao da je smanjen broj uposlenih. To je ono što se dogodilo u martu – rekao je Novalić u redovnom obraćanju javnosti.

– Nećemo zabranjivati otpuštanje, to je nemoguće, mi smo na slobodnom tržištu, ali mi kao država moramo reći da ćemo sve učiniti za one koji budu otpušteni, da ćemo iz zbirnuti. U smislu zaštite, neće ostati bez primanja, jer postoji zakon za vrijeme nezaposlenosti koji njima garantuje da će imati primanja – rekao je Novalić.

Kako je rekao, taj problem što se tiče broja otpuštenih još nije toliko velik “ali će biti”.  

– Taj broj još nije velik, možemo ga servisirati redovnim sredstvima na biroima rada, ali ako bude znatno veći, a svakako će biti, mi smo spremili sredstva, to je onaj posebni fond koji će podržavat ne samo likvidnost biroa za zapošljavanje, nego i likvidnost penzionog i svega onoga što treba da bismo održali socijalnu situaciju – rekao je premijer.

S druge strane, dodao je, aktivne mjere tek slijede i najavljena su ta dva fonda, i sve druge mjere, pomjeranje PDV-a, da se pokušaju podstaći “oni koji mogu preživjeti da ne dolaze u iskušenje otpuštanja radnika”.

(Biznis Info)