Iz Kantonalnog kriznog štaba kažu da rade prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije i naredbama Federalnog štaba civilne zaštite. Prema tome, sve osobe koje dolaze u BiH moraju ići u karatnin, bez izuzetaka, istakla je. Tvrdnja da osobe smještene u Studenstki paviljon jedan iz protesta odbijaju hranu, nije tačna.

“Osobe koje su smještene u karantin Studentskog centra odbijaju hranu koja se dostavlja od strane EMMAUS-a jer ne vjeruju da je ispravna, ali i prema tvrdnjama ljudi iz MUP-a TK, oni naručuju dostavu i u momentu dok su bili prisutni i mediji i gospodin Jovanović od kuće su im donosili hranu, tako da se ne radi o štrajku glađu jednostavno ne žele da primaju hranu koja im se dostavlja, ali to je njihovo pravo.”, istakla je Dajana čolić, ministrica zdravstva TK.

Čolić je pojasnila i zašto osobe smještene u karantin studentskog doma koriste jedno kupatilo, dok je za studente koji su bili u karantinu Hotela Tuzla važilo pravilo, jedna osoba – jedno kupatilo.

“Kada su nam dolazili studenti iz Njemačke prije 20-tak dana, pri njihovom transportu vođeno je računa da raspoređeni unutar autobusa tako da imaju maske, da su zaštićeni, i raspored sjedenja je bio takav da imaju dva metra ispred, iza i sa strane. Ove osobe koje su stigle prije dva dana nisu zadovoljavale takve uslove.”, dodala je Čolić.

U Tuzlanskom kantonu u karantinu je smješteno 318 osoba što već predstavlja problem Civilnoj zaštiti. Nedostatak prostora za smještaj osoba koje ulaze u BiH trenutno je jedan od velikih problema zbog čega je Kantonalna uprava civilne zaštite uputila poziv svim zainteresovanim pravnim licima sa područja TK, koje raspolažu smještajnim kapacitetima sa minimalno 50 soba, a koje imaju vlastito kupatilo i WC, da dostave ponude o cijeni smještaja po sobi.

Izvor: RTV Slon