Cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su i prošle sedmice, treće zaredom, jer mnoge zemlje u svijetu ublažavaju restriktivne mjere u vezi suzbijanja koronavirusa, pa potražnja za ‘crnim zlatom’ raste, dok se zalihe smanjuju.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla 5,2 posto, na 32,50 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio gotovo 20 posto, na 29,43 dolara.

Cijene nafte mjesecima su bile pod pritiskom, skliznuvši na najniži nivo u 20-ak godina, jer su zbog koronakrize sve najveće svjetske ekonomije uronila u recesiju, pa je oštro pala i potražnja za ‘crnim zlatom’.

No, u posljednje tri sedmice cijene su znatno porasle jer mnoge zemlje ublažavaju restriktivne mjere, s obzirom na usporavanje širenja koronavirusa, pa potražnja za naftom jača, a zalihe padaju.

Tako je izvještaj američke vlade, objavljen u srijedu, pokazao da su zalihe sirove nafte u SAD-u u prošloj sedmici pale prvi put od januara.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila je, pak, procjenu da će globalne zalihe nafte u drugoj polovini godine pasti oko 5,5 miliona barela dnevno.

Predviđa, doduše, i pad potražnje u ovoj godini, i to za 8,6 miliona barela dnevno. (BiznisInfo)

A.Osmičić