Cijene nafte na međunarodnim tržištima u petak su pale ispod nivoa od 62 dolara zbog straha da će širenje korona virusa zbog ograničenja putovanja negativno utjecati na potražnju za naftom u Kini, prenosi Anadolu Agency (АА).

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 28 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 61,76 dolara.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 20 centi nižoj cijeni, od 55,39 dolara.

Naftna tržišta pažljivo prate vijesti iz Kine koja je zbog širenja opasnog korona virusa obustavila javni prijevoz u 10 gradova.

Zdravstveni zvaničnici strahuju da bi epidemija predstojećeg vikenda mogla zahvatiti znatno šire područje zbog Lunarne nove godine kada milioni Kineza putuju unutar zemlje, ali i širom svijeta.

Ekonomista Commerzbanka Eugen Weinberg je izjavio da bi nivo kineske potražnje mogao značajno utjecati na cijene nafte.

“Moramo biti spremni za loša iznenađenja kada je u pitanju kineska potražnja. Utjecaj ograničenja je još veći ako imamo u vidu činjenicu da se uvode u vrijeme kada Kinezi najviše putuju”, rekao je Weinberg, podsjetivši da je Kina drugi potrošač nafte u svijetu.

Podaci platforme na kojoj se nalaze posljednji podaci o epidemiji korona virusa u Kini govore kako je usljed posljedica zaraze preminulo 26 osoba. Zaraženo ih je još 887.

U Hubeiju su preminule 24, a u Hebeiju i Heilongjiangu po jedna osoba. Evidentirano je 1.076 sumnjivih slučajeva.

Korona virusom u Tajlandu je zaraženo pet osoba, u Singapuru tri, Južnoj Koreji dvije, Japanu dvije, Vijetnamu dvije, a Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) jedna osoba.

Izvor: Biznisinfo