Nakon što je na prijedlog Tužilaštva Brčko Distrikta određen pritvor trojici osumnjičenih za otmicu i ubistvo E.Z. iz Čelića, Osnovni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor i četvrtom osumnjičenom za saizvršilaštvo u teškim krivičnim djelima od 17. novembra. Pritvor S.Š. (20) iz Brčkog, uhapšenom 7. decembra u 23:30. sati, nakon bjekstva, određen je zbog daljnjeg postojanja te opasnosti, te iz razloga zbog kojih je pritvor ranije određen i ostalim osumnjičenima.

Podsjetimo, pritvor ranije uhapšenim u ovom slučaju S.H. (40), S.D. (22) i N.H. (26)., određen je zbog bojazni da će sakriti, uništiti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, odnosno da će ometati postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače. Osim toga, pritvor prema svim osumnjičenim opravdan je krivičnim djelom za koje se sumnjiče, za koje se može izreći kazna zatvora deset godina ili teža kazna, a koje je posebno teško s obzirom na način izvršenja ili njegove posljedice.

Tužilaštvo, u saradnji s Policijom Distrikta, nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu radi dokazivanja krivičnih djela otmice iz člana 177 stav (2) i ubistva iz člana 163 stav (2) tačka 1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

Podsjećamo, Edin Zejčirović nestao je 17. novembra. Iako su postojale određene indikacije da je ubijen, nadležni organi sve do 5. decembra nisu uspjeli ući u trag osumnjičenima. Društvenim mrežama je kružio video snimak premlaćivanja E.Z., nakon čega su u koordiniranoj akciji Policije Brčko Distrikta i Policijske uprave MUP-a TK uhapšeni osumnjičeni kojima je određen i pritvor.

Izvor:RTV Slon