Centar za razvoj inkluzivnih praksi Gradačac je osnovan s ciljem sveobuhvatnog pristupa inkluziji, te pružaj podršku djeci sa poteškoćama u razvoju, članovima/icama njihovih porodica, odgojno-obrazovnim stručnjacima/kinjama, kao i široj društvenoj zajednici.

Centar nudi (re)hablitacijske usluge, usluge psiho-socijalne podrške, usluge mobilnih stručnih timova i usluge Centra znanja. Svojim djelovanjem se bitno razlikuje od ustanova za specijalni odgoj i obrazovanje jer predstavlja dopunu redovnim odgojno-obrazovnim ustanovama, a ne zamjenu za njih.

Primarni korisnici Centra su djeca od rođenja do 18. godine, roditelji/staratelji djece sa poteškoćama, njihove porodice te svi akteri u razvoju inkluzivnog društva.

Centar za ravoj inkluzivni praksi Gradačac je obiljezio 2.april Međunarodni dan autizma, dan kada promovisemo prava, budimo svjest o potrebama i sposobnostima osoba iz sutisticnog spektruma. Iz svojih domova su korisnici s autizmom, njihove porodice ali i uposlenici Centra poslali poruke kojima zele uticati na percepciju svih onih koji jos uvijek nemaju razumjevanja prema razlicitosti. Ostanite kod kuce” – saopštila nam je Sanela Krdžić Osmić

A.Osmičić, B1TV