Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara danas je u Sarajevu razgovarao sa zapovjednicom Stožera civilne zaštite Federacije BiH Jelkom Milićević, aktualnom zamjenicom predsjednika Vlade Federacije BiH i ministricom financija u Vladi Federacije BiH.

Zapovjednica Milićević informirala je predsjednika Federacije BiH o aktivnostima i poduzetim mjerama Stožera civilne zaštite Federacije BiH na suzbijanju širenja zaraze koronavirusom na području Federacije BiH, pritom istaknuvši kako Stožer redovito zasjeda, prati i analizira situaciju, te donosi odluke koje su potrebne za zaštitu zdravlja svakog stanovnika u Federaciji BiH, priopćio je Ured predsjednika F BiH.

Može se reći da je stanje relativno zadovoljavajuće i da je neophodno daljnje strpljenje u provođenju mjera zaštite zdravlja. U ovoj fazi intenzivno se radi na opremanju zdravstvenih ustanova kako bi zdravstveni sustav mogao adekvatno odgovoriti, a to će vremenom dovesti do ublažavanja mjera i naredbi, a time i gospodarstvu stvoriti bolje uvjete za rad i smanjiti posljedice pandemije koronavirusa.

Na sastanku je razgovarano i o mogućnostima pomoći gospodarstvu u Federaciji BiH u ovoj kriznoj situaciji, prvenstveno u zaštiti radnih mjesta i očuvanju poduzeća.

Predloženi Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica na jednostavan način omogućava plaćanje mirovinskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja i naknade u iznosu od 245 maraka za sve radnike poduzeća koja imaju pad prihoda u trećem mjesecu veći od 20 posto u odnosu na prihode u prva dva mjeseca ove godine, počevši od 1. travnja i svaki naredni mjesec za vrijeme trajanja prirodne nesreće, kao i mjesec nakon prestanka iste.

Čavara je čestitao Milićević na iznimnom osobnom zalaganju u dosada poduzetim aktivnostima koje pokazuju rezultat.

Zajedno su uputili apel svim stanovnicima Federacije BiH da budu maksimalno odgovorni, da poštuju mjere kriznih stožera i upute zdravstvenih ustanova, navodi se u priopćenju.

FENA

A.Osmičić