Da su domaći političari potpuno izgubili kontakt sa realnošću najbolje potvrđuje nedavna odluka gradonačelnika Dervišagića da kupi luksuzan automobil – Škoda Superb.

Radi se o “investiciji” od blizu 60.000 KM, koje u potpunosti koristi i kao privatno vozilo. Za ovaj iznos prosječni radnik u Bosni i Hercegovini mora da “rmbači” od jutra do mraka više od 5 godina! Sve ovo možda i ne bi bilo toliko tragično da se gradačački budžet ne nalazi u deficitu od preko 6 miliona KM, dok je usvojeni Budžet Grada Gradačca 19,3 miliona KM.

Treba naglasiti da se više od pola gradskog budžeta potroši na plate uposlenika, putne troškove u zemlji i inostranstvu, komunalne usluge.

Kako bi se malo i pokrio deficit budžeta, Gradsko vijeće je u Nacrtu budžeta grada za 2020. godinu odlučilo na prodaju zemljišta, zgrada i poslovnih prostora, kao i na nova kreditna zaduženja, što bi u gradsku kasu inkasiralo 2,8 miliona KM.

I dok se lokalna vlast grčevito bori da ostane na strani zakona i “zakrpi” budžet, GO SDBiH Gradačac opravdano strahuje da će, pogotovo u izbornoj godini nedostatak novca u gradskoj kasi opet se prelomiti preko leđa građana.

Izvor: SD BIH GRADAČAC