Vlada Brčko distrikta BiH razmatrala je Informaciju o inicijativi za izgradnju i uspostavljanje ekonomske poslovne zone na lokalitetu zone rada i industrije Mjesne zajednice Brod u Brčkom.

Riječ je o projektu u sklopu poslovne inicijative za poboljšanje poslovnog ambijenta i standarda života u Brčkom STUDEN & CO Holdinga (SCO).

– Ovo je prvi projekt u okviru ranije potpisanog Memoranduma sa SCO grupacijom, koji podrazumijeva izgradnju ekonomske zone na površini od oko 300.000 kvadratnih metara, predviđa ulaganja do 2025. godine u visini od 20 miliona konvertibilnih maraka i posao za 220 radnika. To su elementi koji bi trebali da nas opredijele da idemo u pravcu podrške ovoj poslovnoj inicijativi, koja sadrži izričito i decidirano navedeno opredjeljenje da se nakon njene realizacije ide i u realizaciju poslovne zone na lokaciji Interplet – rekao je gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić.

On je istakao da je današnje razmatranje spomenute informacije na sjednici Vlade prvi, ali ne i nužan korak u realizaciji ove inicijative.

– Kažem ne i nužan jer po Zakonu o javnoj imovini specijalna pogodba kao način na koji bi se realizovala ova poslovna inicijativa podrazumijeva prijedlog odluke gradonačelnika, koji se kao takav upućuje u skupštinsku proceduru. Mi smo se opredijelili da to prvo stavimo kao informaciju s ciljem upoznavanja članova Vlade s predloženim materijalom i otklanjanjem eventualnih nedoumica kako bi taj dokument, koji bi došao na potpis, sadržavao sve neophodne elemente za izjašnjenje poslanika u Skupštini – pojasnio je gradonačelnik Milić.

Članovi Vlade su kroz svoje diskusije na vanrednoj sjednici podržali ovu inicijativu uz zaključak da se Ured za upravljanje javnom imovinom, koji je po zakonu zadužen za pripremu specijalne pogodbe, angažuje i pripremi ovu pogodbu u što kraćem roku uz otklanjanje eventualnih nejasnoća u sadržaju same poslovne inicijative. (BiznisInfo)

A.Osmičić