Bosna i Hercegovina je dobila saglasnost za izvoz ribe u Rusiju, kazao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

“Obaviješten sam u četvrtak od ruske strane da smo dobili saglasnost za izvoz ribe u Rusiju s tim da je neophodno još to da kompanije koje bi trebale da apliciraju za taj posao popune obrasce. Time smo omogućili perspektive razvoja ove proizvodnje i plasman viškova jer otvaramo neka nova tržišta”, istakao je Košarac juče u Trnovu gdje je posjetio kompaniju “Bosfish”.

On smatra da sa aspekta proizvodnje ribe u BiH postoji kapacitet u ovoj, kao i u kompaniji “Tropik” i da Bosna i Hercegovina integralno pristupi novim tržištima, osim Cefta i Evropske unije.

Košarac je rekao da je u “Bosfishu” planirano da se zaposli još 15 ljudi, i “to je dokaz da se mogu afirmisati politike lokalne zajednice i privrednih organizacija”, a da će Ministarstvo sa svoje strane dati doprinos razvoju ovakvih kompanija, “jer treba razvijati našu primarnu proizvodnju, prerađivačke kapacitete u RS i FBiH”.

(RTV Slon)