BiH, Srbija i Crna Gora u jednom turističkom kolaču

605

BiH, Srbija i Crna Gora će od iduće godine turistima iz dalekih zemalja predstaviti zajednički proizvod, tačnije rutu najatraktivnijih destinacija za aktivan odmor, čija bi posjeta trajala nekoliko sedmica.

Ideja je predstavljena na sajmu u Mostaru, a prema ocjenama turističkih radnika u BiH, ovo je sjajna prilika da turizam, kao jedna od najbrže rastućih grana privrede, dobije dodatni impuls.

Prema njenim riječima, turisti uglavnom dolaze da vide nešto zanimljivo i drugačije što kod njih nema.

“Bosna i Hercegovina ima dosta ponuda, ali se nadam da ćemo pronaći ono što je najbolje i najvrednije”, kazao je Bošković, dodavši kako s gotovim proizvodom planiraju konkurisati za finansiranje Komorskom investicijskom forumu, koji pruža mogućnost dalje finansijske realizacije projekta kroz marketing, brendiranje i promociju za daleka tržišta, prvenstveno Kine, Južne Koreje i Japana.

Marko Šantić, predsjednik Privredne komore Federacije BiH, kazao je da će u ovom projektu tri zemlje biti posmatrane kao jedna destinacija, koja će ponuditi avanturistički turizam, etno-turizam, gastronomiju i kulturni turizam, prirodne ljepote i sve ono što ove tri zemlje u ovom trenutku nude.

Prema njegovim riječima, regionalna saradnja u okviru partnerstva predstavlja budućnost daljeg razvoja turizma.

Tijana Maljković, sekretar za turizam Privredne komore Srbije, rekla je da je za privlačenje turista koji dolaze sa dalekih tržišta neophodno udruživanje najmanje tri zemlje.

Plan je, kazala je ona, da se do kraja godine odrede destinacije u svakoj zemlji, nakon čega bi ture trebalo da budu promovisane na sajmovima 2020. godine.

Turističke agencije već imaju planove šta bi to turistima trebalo pokazati.

Turizam nastavlja rast

Rast u bh. turizmu nastavljen je u 2019. godini. U prva dva mjeseca ove godine turisti su ostvarili 141.114 posjeta, što je više za 9,8 odsto, i 333.530 noćenja, što je više za 12,4% u odnosu na isti period 2018. godine, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Broj noćenja domaćih turista viši je za 6,7%, dok je broj noćenja stranih turista viši za 15,6% u odnosu na isti period 2018. godine.

U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista je 33,7%, dok je 66,3% učešće stranih turista.

U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Hrvatske (30,7%), Srbije (18,3%), Slovenije (6,9%), Turske (3,5%), Italije (3,2%), Crne Gore (3%), Njemačke (2,8%) te Austrije i Kine (sa po 2,4%), što je ukupno 73,2 odsto. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 26,8% noćenja.

Što se tiče dužine boravka stranih turista, na prvom mjestu je Estonija s prosječnim zadržavanjem od 5,4 noći, Letonija sa 5,2 noći, Island sa 4,9 noći i Finska sa 4,7 noći.

Prema vrsti smještajnog objekta, najveći broj noćenja ostvaren je u okviru djelatnosti hoteli i sličan smještaj s učešćem od 93,7%.

B1TV/Preuzeto:rtvslon.ba