Bosna i Hercegovina rangirana je na treće i peto mjesto na Svjetskom Microsoft Office specijalističkom takmičenju u Njujorku.

Predstavnici BiH ostvarili su peti najbolji ekipni rezultat na 18 godina starom svjetskom takmičenju Microsofta iz šest disciplina u korištenju konkretnih softverskih alata. Treće mjesto osvojili su u najnovijim verzijama tri MS softverska alata, a peto mjesto u posljednje dvije verzije tih alata. 

Kroz Microsoft Office takmičenje specijalista ove godine u 119 država prošlo je više od 850.000 ljudi u dobi između 13 i 22 godine, nakon čega su se u Njujorku okupila 162 finalista iz 57 zemalja. 

Sa 2,3 miliona certificiranih specijalista godišnje MOS je najveći globalni IT certificirani program. 

Ovo je bio treći nastup bh. ekipe. 

Bosnu i Hercegovinu predstavljali su Tarik Džombić (treće mjesto Excel 2016), Sead Smailagić (četvrto mjesto PowerPoint 2016), Amila Mujkić (deveto mjesto Word 2016), Almir Subašić, Amra Kodžaga i Edin Mukić. Troje od njih su učenici Elektrotehničke škole iz Tuzle, a po jedno iz Richmond Park međunarodne škole, Prve gimnazije i Ekonomskog fakulteta iz Sarajeva. 

Organizator je na kraju objavio Top 10 za svih šest kategorija u kojima su se, među ukupno 60 najboljih, plasirala i tri takmičara iz Bosne i Hercegovine. Po takvom rangiranju prvi je Makao, drugi SAD, treća Rumunija, četvrti Tajvan i peta Bosna i Hercegovina. 

U takmičenju za tri novija softverska paketa, verzije iz 2016. godine, Bosna i Hercegovina rangirana je na treće mjesto, iza Makedonije i Rumunije.

Izvor:Aavaz.ba