Za pripremu popisa stanovništva potrebno je od tri do pet godina, navode iz Agencije za statistiku BiH.

Bosna i Hercegovina neće provesti popis stanovništva 2021. godine, kad će to, prema desetogodišnjem ciklusu, učiniti Evropa i zemlje našeg regiona. Potvrđeno je ovo za “Dnevni avaz” u Agenciji za statistiku BiH.

Definirano vrijeme

Iz Agencije za statistiku BiH tvrde da su tek u drugoj polovini prošle godine dobili zadatak od Vijeća ministara BiH da počnu aktivnosti u vezi sa pripremom zakona o statistici BiH, o popisu stanovništva i popisu poljoprivrede. Agencija je, u skladu s tim, formirala radne grupe za izradu potrebnih zakona.

U zakonu o popisu stanovništva bit će definirano vrijeme provođenja popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, budžet i osnovne smjernice za metodologiju rada te način prikupljanja podataka. Za pripremu popisa stanovništva potrebno je od tri do pet godina – odgovorili su nam iz Agencije.

Popisi stanovništva provode se svakih deset godina. Budući da je prethodni popis u BiH proveden 2013., prema toj dinamici, naredni bi trebao biti 2023. godine.

To znači da se podaci o broju stanovnika u BiH neće moći uporediti sa zemljama koje popis obave 2021. godine.

Crne prognoze

Izgubit će se moment komparacije – pojasnio je za “Dnevni avaz” Amer Osmić, docent na Odsjeku za sociologiju Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Ističe da je popis potreban zato što je, zbog analiza, projekcija i planiranja društveno-ekonomskog razvoja, važno znati koliko nas je.

Prognoze govore da smo, s ovim valom odlazaka, definitivno ispod tri miliona stanovnika. Stanovništvo je agregat države, to pokreće društvo. Bilo bi dobro da imamo validan podatak. Ne možemo govoriti ni o kakvim predviđanjima ako ne znamo stvarne planove, a ono što dobivamo s terena, nisu baš optimistični pokazatelji da će se popis održati 2021. – rekao je Osmić

Stari smo i gubimo na konkurentnosti

Osmić upozorava da iz BiH odlazi najvitalnije stanovništvo, obrazovano i radno sposobno. Bosna i Hercegovina je, prema podacima posljednjeg popisa, imala 772.000 mladih. Taj broj je sada, prema nezvaničnim procjenama, manji za 200.000.

Mi ćemo novim popisom sigurno ustanoviti da smo značajno stariji nego što smo bili 2013. godine. Time naše društvo gubi na konkurentnosti. Ako nemate obrazovanog kadra, nemate ni mogućnost inovativnije i savremenije proizvodnje – istaknuo je Osmić.

Izvor: Avaz