Pojava Covid-19 virusa značajno je uticala na velike globalne promjene kako načina života tako i poslovnog okruženja u najširem smislu.

Iako je “Webo Bosnia” firma iz oblasti autoindustrije, kriza u toj industriji i manjak posla u polju konstrukcije alata kojim se proizvode dijelovi za automatske mjenjače, kao i cjelokupna situacija sa Covid-19, iznjedrila je novu poslovnu ideju.

U saradnji sa matičnom firmom “Webo Amtzell” u firmi “Webo Bosnia”, koja ima sjedište u Derventi, došli su na ideju da kreiraju robota sa UV-C zracima namjenjenog za dezinfekciju prostora.

U preduzeću ističu da je naučno dokazano da UV-C zraci uništavaju 99 posto mikroorganizama (viruse i bakterije).

Istraživanja su dokazala da UV-C zraci narušavaju strukturu genetskog materijala Covid-19 i sprečavaju da se čestice virusa repliciraju. Prednost ovakvog načina dezinfekcije je što smanjuje kontaminaciju površina za 99 posto i ne ostavlja iza sebe materije štešte po ljudsko zdravlje.

Projekt menadžet Katarina Ilić za Posavske novosti kaže da Robot kojeg su razvili se sastoji od pokretne platforme i sistema sa UV-C lampama koje se putem mobilne aplikacije pale i vrše dezinfekciju prostora.

– “Webo Bosnia” izrađuje mobilnu platformu, a “Webo Amtzell” je zadužen za sistem lampi. Primarna namjena mobilne platforme nije samo za dezinfekciju prostora, nego može da se razvije za druge primjene: za transporne robote, automatizovane info sisteme u bankama, marketima i za ostale slične namjene. Naš tim mladih inženjera je uspješno savladao ovaj izazov i napravio u roku od samo 2 mjeseca već drugi prototip mobilne platforme koji omogućava mapiranje prostorija na osnovu čega se robot autonomno kreće. Uz robota je razvijen i kompletan softver za mapiranje, upravljanje i autonomno kretanje kao i mobilna aplikacija za kontrolu na daljinu – kaže Ilić.

Dodaje da su pred mladim timom i firmom mnogobrojni izazovi za pripremu serijske proizvodnje koja je planirana početkom decembra.

– Na osnovu dosadašnjih iskustava ne sumnjamo da će naš tim biti na nivou zadatka, te da će se u tom periodu raditi na optimizaciji i testiranju funkcionalnosti mobilne platforme. To podrazumjeva dobijanje brojnih sertifikata iz oblasti zdravstvene zaštite, kako bi se mogao koristiti u zdravstvenim ustanovama, školama, vrtićima, gradskim upravama i svim ostalim poslovnim subjektima – dodaje Ilić.

Ističe da će serijska proizvodnja biti u halama firme “Webo Bosnia” u Derventi, što će zahtjevati dodatna ulaganja u liniju proizvodnje, i ističe nadu da će to proizvesti i potrebu za novim radnim mjestima za proizvodnju i asemblažu.

– Sam projekat i asemblaža ovog robota će podrazumjevati i saradnju sa drugim poslovnim subjektima iz Republike Srpske i BiH, što smatramo da će imati pozivitan uticaj na poslovno okruženje na ovim prostorima. Nadamo se da ćemo ovim projektom dokazati i pokazati da su mladi ljudi iz BiH veoma sposobni za razvoj i inovacije, te da bi bilo poželjno da postoji povjerenje drugih stranih i domaćih firmi kao i podrška državnih institucija ­- dodaje Ilić.

Značaj ovog projekta je već prepoznat od strane lokalnih vlasti, i iz preduzeća  im se zahvaljuji na podršci koju su pružili.

– Smatramo da bi se mnoge stvari mogle razvijati i proizvoditi u BiH a ne uvoziti. Otvoreni smo za svaki vid saradnje, te ovim putem pozivamo sve institucije koje su zainteresovane za saradnju na daljem razvoju ovog projekta da budu slobodni da kontaktiraju našu firmu – na kraju razgovora za Posavske novosti kaže Ilić. (BiznisInfo)