Manje od sedmicu dana nakon što je pokrenuo aplikaciju za praćenje potencijalne izloženosti koronavirusu, Singapur je odlučio ovu tehnologiju učiniti besplatno dostupnom programerima širom svijeta.

Ova država je 20. marta uvela aplikaciju pod nazivom TraceTogether i opisala je kao dopunski alat za svoja nastojanja traženja kontakata ljudi sa virusom Covid-19, koji su se dosad oslanjali samo na sjećanje zaraženih pojedinaca.

Traženje kontakata postupak je prepoznavanja osoba koje bile su u bliskom kontaktu sa zaraženim pacijentima.

Kako aplikacija radi

Telefoni s instaliranom aplikacijom razmjenjuju Bluetooth signale kada su njihovi korisnici u blizini.

Zapisi o tim susretima, uključujući trajanje, pohranjuju se na njihovim telefonima 21 dan.

Ako se nekom korisniku dijagnosticira Covid-19, on može dopustiti Ministarstvu zdravlja Singapura da pristupi podacima sa njegovog telefona kako bi identificirao ljude koji su bili u bliskom kontaktu s tom osobom.

Reakcija na aplikaciju je “u velikoj mjeri pozitivna”, navodi predstavnik Ureda za pametnu naciju i digitalnu vladu u kabinetu premijera.

Veliki broj preuzimanja

– Više od 500.000 korisnika s registrovanim mobilnim brojem u Singapuru preuzelo je aplikaciju TraceTogether u prva 24 sata od pokretanja – rekao je glasnogovornik ovog ureda.

U ponedjeljak je singapurska ministrica vanjskih poslova Vivian Balakrishnan, koja je ujedno i odgovorna za inicijativu pametne nacije u zemlji, u svom postu na Facebooku izjavila da je aplikaciju instaliralo više od 620.000 ljudi.

Glasnogovornik Ureda je rekao i da su druge zemlje iskazale interes da usvoje tehnologiju za kreiranje ove aplikacije.

– Naš inženjerski tim svakodnevno radi na pripremi baze podataka kako bi je drugi mogli usvojiti – rekao je glasnogovornik.

Aplikacija je izgrađena na kombinaciji centraliziranih i decentraliziranih modela traženja kontakata. Programeri tehnologiju nazivaju BlueTrace protokolom. TraceTogether stvorio je tim od 40 inženjera u periodu od osam sedmica.