Apel na gradonačelnika i vijećnike grada Gradačac

4942

Inicijativa za usmjeravanje sredstava povodom novonastalih epidemioloških prilika vezanih za pandemiju novim Corona virusom (COVID19).

Apelujem na gradonačelnika i vijećnike grada Gradačac  da se odreknu neisplaćenih naknada za političko djelovanje u određenom iznosu ili u cijelosti, ovisno o tome koliko je ko u mogućnosti, zbog vlastitih finansijskih izazova nastalih kao posljedica trenutne situacije. Na ovaj način prikupio bi se značajan iznos, koji u ovom momentu prevencije nastanka većih epidemioloskih i propratnih socioekonomskih problema, može biti krucijalan, posebno ako se uzme u obzir priroda privrede i industrije grada Gradačac.

Novčana sredstva je potrebno usmjeriti za potrebe Kriznog štaba JZU Dom zdravlja Gradačac konkretno u svrhu povećanja broja testiranih osoba na COVID19.

Broj testiranih osoba u BiH nije dovoljan u ovom momentu u Tuzlanskom kantonu je testirana 51 osoba, iz Gradačca je testirano svega 7 osoba.

Potrebno je na lokalnom nivou pokrenuti aktivnosti u svrhu zaštite stanovništa. Količina testiranja je direktno proporcionalna prikupljenim finansijskim sredstvima. Dio sredstava je potrebno usmjeriti ka socijalno ugroženoj populaciji koja će najviše biti pogođena restriktivnim mjerama kao i za nabavku potrebne opreme. Za konkretan plan raspodjele i utroška sredstava potrebno je uključiti širok krug stručih lica nadležnih u ovakvim prilikama koji bi napravili adekvatan plan i uradili trijažu pacijenata koje je potrebno testirati na lokalnom nivou.

Također apelujem na političke subjekte i političare svih nivoa vlasti da pokažu solidarnost u borbi protiv pandemije, usmjeravanjem sredstava. Trenutne žrtve u svrhu prevencije širenja COVID19 ne mogu se porediti sa problemima koji će nastati ako dođe do razvoja epidemiološke slike kao u Italiji. Ovim putem se obraćam i osobama koje imaju finansijske mogućnosti i žele da pomognu u borbi protiv pandemije da se obrate nadležnim institucijama. Bolje spriječiti nego liječiti.

Mulahalilović dr. Aron
Vijećnik grada Gradačac

APEL PDF DOWNLOAD