Cvijet ljiljan, simbol čistoće, nevinosti i ljepote. Bosanski, Zlatni ljiljan, hiljadu je godina simbol Bosne. Od dinastije Kotromanića do 22. maja 1992. godine kada su se Zlatni ljiljani, kao simbol današnje Bosne i Hercegovine, zavijorili ispred zgrade UN-a na East Riveru. Zlatni ljiljan nije više na zastavi BiH ali je ostao u našim srcima i na grudima onih koji za svoju hrabrost i požrtvovanje dobiše ovo ratno priznanje.


Značka „Zlatni ljiljan“ najveće je ratno priznanje Armije Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine. Dodjeljivao se pripadnicima ARBiH koji su se naročito istakli u oružanom suprostavljanju agresoru, doprinijeli širenju slobodnih dijelova BiH, izvršili djela u kojima je došla do izražaja njihova lična hrabrost i požrtvovanje.


Zlatnim ljiljanom odlikovano je 1782 pripadnika Armije RBiH , od toga posthumno 982 pripadnika.


Nakon okončanja rata, inicijativom prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, rahmetli Alije Izetbegovića, da se okupe živi dobitnici najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan i to simbolično na Dan pobjede nad fašizmom i da taj dan bude “Dan Zlatnih ljiljana Bosne i Hercegovine”.


9. maja svake godine organizuje se okupljanje živih dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja i pravnih sljedbenika – porodica poginulih dobitnika priznanja i odlikovanja iz Kantona koji bude domaćin održavanja susreta. Ove godine domaćin 22. tradicionalnog obilježavanja “Dana Zlatnih ljiljana“ trebao je biti SDNRP Kantona Sarajevo.


Zbog pandemijske situacije, 22. tradicionalni susreti Dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja, odgođeni su za iduću godinu, ali ipak ovaj dan će nastojati obilježiti na dostojanstven način u skladu sa objektivnim mogućnostima i uz puno poštivanje mjera donesenih od strane Kriznih štabova i Štabova civilne zaštite.


Ovogodišnje obilježavanje “Dana Zlatnih ljiljana“ – 9. maja 2020. godine planirano da se održi na sljedeći način :

 1. Delegacije Općinskih Udruženja položiti će cvijeće i proučiti Fatihu na centralnim
  spomen obilježjima u Gradovima i Općinama Kantona.
 2. Delegacija Kantonalnog Saveza, koordinacije boračkih Saveza TK, izvršne i
  zakonodavne vlasti položiti će cvijeće na spomen obilježjima na Slanoj Banji u Tuzli.
 3. Upravni odbor Saveza DNRP FBiH, koordinacija boračkih Saveza FBiH, Ministar
  za boračka pitanja u Vladi FBiH i članovi Predsjedništva BiH položit će cviječe na
  šehidskom mezarju Kovači, ispred Vječne vatre, spomen obilježju u Centralnom
  parku i u haremu Ali pašine džamije