Evropska unija saopštila je 15. marta da ograničava izvoz lične zaštitne opreme, uključujući štitnike za lice, hirurške maske i zaštitna odjela. Indija je 24. marta zabranila izvoz respiratora i sredstava za dezinfekciju, a Švicarska je u srijedu počela zahtijevati dozvole za izvoz maski, rukavica, zaštitnih naočala i brisača.

– To je najmanje što možemo učiniti da švicarsko stanovništvo izbjegne nedostatak potrebne medicinske opreme u vanrednim situacijama – rekao je švicarski ministar ekonomije Guy Parmelin.

Ovo su samo neka od trgovinskih ograničenja koja su vlade uvele na medicinske proizvode otkako se koronavirus počeo širiti izvan Kine početkom ove godine.

Prema podacima profesora Simona Evenetta sa Univerziteta u St. Gallenu i šefa Global Trade Alerta, 60 zemalja uvelo je nove izvozne restrikcije i taj broj se svaki dan povećava.

Iako je razumljivo da su pojedinačni lideri zabrinuti za vlastite nacije, Evenett i drugi trgovinski stručnjaci tvrde da takva ograničenja dovode do neučinkovite distribucije nužnih dobara.

U konačnici, cijene rastu za sve, a siromašnije države mogu biti odsječene od ključnih tehnologija.

Gomilanje zaliha

– Znamo da postoji tendencija među pojedinacima da gomilaju zalihe. Takvo se ponašanje događa i na državnom nivou – rekao je ekonomista Svjetske banke Michele Ruta.

Kazao je da nacionalno skladištenje može dovesti do ukupnog smanjenja proizvodnje, oskudice proizvoda i povećanja cijena.

Tokom rasta globalnih cijena hrane od 2008. do 2011., mnoge su zemlje počele ograničavati izvoz hrane. On i njegovi kolege izračunali su da su te trgovinske mjere u prosjeku povisile cijene hrane za još 13 posto.

Kako bi pokušali predvidjeti kako trgovinska ograničenja mogu utjecati na globalni odgovor na epidemiju Covid-19, on i njegov kolega, ekonomista Svjetske banke Aaditya Mattoo, pogledali su tržište respiratora, gdje su otkrili da samo sedam zemalja čini 70 posto ukupnog izvoza. Procjenjuju da, ako bi samo jedan proizvođač uveo zabranu izvoza, svjetske cijene porasle bi za 10 posto.

– Ako to učini više zemalja, povećanje cijena bilo bi mnogo veće – rekao je Ruta.

Trenutno nijedna od glavnih zemalja proizvođača respiratora nema službenu zabranu izvoza. No, od 6. marta Siare Engineering, jedini italijanski proizvođač respiratora, rekao je da je sva njegova proizvodnja rezervisana za domaću upotrebu nakon uputa vlade.

Firma je ranije izvozila 90 posto svojih proizvoda, što uključuje respiratore i anestezijske aparate.

Zemlje u problemima

– Premijer Conte je nazvao da objasni situaciju. Rekao je da ne postoji alternative – rekao je Gianluca Preziosa, generalni direktor Siarea.

Siare surađuje s italijanskim auto-divovima kao što su Ferrari, Fiat Chrysler i Lamborghini kako bi nabavili dijelove koji su potrebni kako bi povećali proizvodnju respiratora sa 166 na 500 mjesečno kako bi zadovoljili potražnju.

Preziosa je rekao kako njegova firma savjetuje proizvođače respiratora drugih zemalja da pokrenu sličnu saradnju.

Međutim, priznaje da će nacije bez domaćeg proizvođača respiratora vjerovatno imati poteškoća pri nabavci ovih uređaja potrebnih tokom velike epidemije Covid-19.

– Zemlje koje imaju nacionalnog proizvođača su sretne – rekao je on.

Dodao je da su “mnoge države bez vlastitih proizvođača respiratora vjerovatno siromašnije zemlje bez industrijske ili tehnološke osnove za proizvodnju takvih proizvoda”.

Ako nacije zabrane izvoz respiratora, to bi moglo “uskratiti ovu tehnologiju za spašavanje života milijardama ljudi”, rekao je Evenett.

(BiznisInfo)