Pojedine evropske zemlje oprezno su najavile planove za ukidanje mjera ograničenja koje su uvedene zbog koronavirusa. One nastoje otvoriti put povratku normalnom životu nakon mjesec dana strogih ograničenja.

WHO je početkom marta objavio da je Evropa epicentar globalne epidemije, a Španija, Italija, Francuska i Njemačka do sada su prijavile više od 100.000 slučajeva virusa.

Međutim, neke manje zemlje prijavile su usporavanje broja novih infekcija i smrtnih slučajeva posljednjih dana.

AustrijaČeškaDanska Norveška najavile su da će polako ublažiti mjere ograničenja kasnije ovog mjeseca.

Austrija

Austrija je predložila ponovno otvaranje nekih trgovina od 14. aprila.

– Reagirali smo brže i restriktivnije nego u drugim zemljama i stoga smo mogli izbjeći ono najgore. Ali ova brza i restriktivna reakcija sada nam također daje mogućnost da brže izađemo iz krize – rekao je u ponedjeljak kancelar Sebastian Kurz.

Dodao je da će naredna sedmica biti presudna. Austrijski kancelar rekao je da je plan da sve trgovine budu otvorene od 1. maja. Međutim, samo će se jedan kupac moći nalaziti na 20 kvadratnih metara trgovačkog prostora, a svi kupci će morati nositi maske za lice u supermarketima i drogerijama veličine više od 400 kvadrata.

Kurz je rekao da se restorani i hoteli neće otvoriti najranije do sredine narednog mjeseca, a javna događanja neće biti dopuštena najmanje do kaja juna.

Do danas je Austrija prijavila 12.639 slučajeva koronavirusa, a smrtno su stradale 243 osobe.

Danska

U Danskoj se centri za skrb i škole ponovo otvaraju od 15. aprila, omogućujući roditeljima povratak na uobičajeni radni dan. Međutim, sva preostala ograničenja, uključujući zabrane javnih okupljanja više od 10 ljudi, ostat će na snazi još četiri sedmice.

– Ovo će vjerovatno biti malo poput hodanja po žici. Ako mirujemo na putu, mogli bismo pasti, a ako prebrzo idemo može poći po zlu. Stoga moramo poduzetimati jedan po jedan oprezan korak – rekla je premijerka Mette Frederiksen na brifingu za medije početkom ove sedmice.

U nordijskoj zemlji je posljednjih dana došlo do stabiliziranja broja slučajeva koronavirusa i smrti, ali premijerka je upozorila da će se postepeno otvaranje nastaviti samo ako se građani pridržavaju vladinih smjernica.

Danska je prijavila više od 5.000 infekcija COVID-19, s 203 smrtna slučaja.

Norveška

Norveška je također objavila da planira postepeno ublažiti ograničenja, s tim da će se vrtići otvoriti između 20. i 27. aprila. Škole od prvog do četvrtog razreda otvorit će se od 27. aprila.

– Zajedno smo preuzeli kontrolu nad virusom, pa malo po malo možemo otvoriti društvo – rekla je premijerka Erna Solberg na konferenciji za novinare u utorak.

Zemlja koja trenutno ima ograničenja do 13. aprila zatvorila je jaslice i škole i odbila ulaz strancima koji ne žive ili ne rade u Norveškoj.

Solberg je upozorila da će se, dok se poduzimaju mjere za polako ponovno otvaranje, raditi kod kuće, a Norvežani bi se trebali naviknuti na mjere namijenjene ograničavanju širenja virusa “na duže vrijeme”.

Norveška je imala nešto više od 6.000 slučajeva koronavirusa, pri čemu je u cijeloj zemlji 89 smrtnih slučajeva.

Češka

U Češkoj je vlada saopštila da će se neke trgovine ponovo otvoriti od četvrtka, a ublažit će se ograničenja za sportske aktivnosti koje ne uključuju grupisanje ljudi, kao što su trčanje i vožnja bicikla.

Češka je bila jedna od prvih evropskih zemalja koja je početkom marta uvela mjere zatvaranja, čak i prije nego što je broj infekcija u cijeloj zemlji premašio 200.

– Sada jasno kažemo da ovdje možemo relativno dobro upravljati pandemijom, a ne da pandemija upravlja nama – rekao je ministar zdravlja Adam Vojtech.

– Ne susrećemo se s velikim porastom broja pacijenata – dodao je.

Do srijede Češka je izvijestila da je više od 5.000 ljudi oboljelo od COVID-19, s 88 smrtnih slučajeva.

Već smo pisali da Njemačka također planira od 19. aprila ublažiti mjere ograničenja kretanja, i postepeno se početi vraćati normalnom životu. Naravno, to će podrazumijevati stroge mjere ponašanja, poput nošanja zaštitne opreme i zabrane većih okupljanja.

Biznis Info

A.Osmičić