Bez obzira na ekonomske posljedice uzrokovane pandemijom korona virusa, budžet Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK nije pretrpio preraspodjele donošenjem novog kantonalnog “korona zakona”. Rebalansom Budžeta TK mnoge stavke su preraspodijelje ali socijalne kategorije za koje je ove godine namijenjen 31 milion KM niko neće dirati, istakao je resorni kantonalni ministar Admir Hrustanović. Šta više u proceduri su mnoge izmjene pravilnika, donošenje novih zakona koji bi koliko – toliko unaprijedili ekonomski položaj socijalno ugroženih u TK, ali i porodilja. Ukoliko izmjene budu usvojene, prema prijedlogu skupštinske većine, svako novorođeno dijete dobit će jednokratnu novčanu pomoć.

“Mi smo u toku sa Ministarstvom finansija da izmijenimo pravilnik i da u ovoj godini svako novorođenče dobije jednokratnu novčanu pomoć taj milion KM ćemo rasporediti na svako novorođeno dijete.”, rekao je Admir Hrustanović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

Imajući na umu da je u TK oko šest hiljada socijalno ugroženih porodica sa do tri člana, resorno kantonalno ministarstvo i Vlada TK pokazali su osjetljivost po više osnova. Naime, na posljednjem Koelgiju Vlade na dnevnom redu je bio i Prijedlog Federalnog zakona o zaštiti porodica sa djecom koji će ići po hitnoj proceduri. Tim zakonom dječiji doplatak bit će jedinstven na nivou Federacije i isplaćivat će se iz Budžeta Federacije, a kantonalno ministarstvo na sebe je preuzelo i obavezu da pomogne nezaposlenim porodiljama u TK.

“Porodilje koje su na evidenciji Službe za zapošljavanje imat će primanja od Ministarstva za rad, socijalnu politiku, 40 posto od prosječne plate u FBiH, iznosio bi 384 KM koje bi primale 12 mjeseci pomoć.”, dodao je Hrustanović.

Ovo nije jedina pozitivna informacija u TK, navodi Hrustanović i dodaje da se do kraja mjeseca očekuje raspisivanje konkursa za povratnike vrijednosti 260 hiljada KM. Konkurs je namijenjen fizičkim licima za plasteničku proizvodnju, nabavku motokultivatora kao i na sve ostalo što bi moglo olakšati život povratnika u TK, istakao je Hrustanović.

Izvor: RTV Slon