OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 23. 05. 2020.

Na magistralnom putu Srebrenik-Orašje obustavljen je saobraćaj kroz tunel Ormanica. Sva vozila iz pravca Tuzle i Srebrenika preusmjerena su obilaznicom u neposrednoj blizini tunela, dok su vozila iz pravca Orašja i Gradačca preusmjerena na alternativni pravac (raskrsnica Ormanica-raskrsnica Vučkovci-Srnice-Bukva-regionalni put (R-461) prema Srebreniku). Putnička vozila mogu koristiti i saobraćajnicu Srnice Donje-Špionica.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen i u tunelu Vinac na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf i preusmjeren na obilaznicu oko tunela.

Zbog radova na sanaciji mosta na dionici autoputa A-1 Visoko-Kakanj (kod mjesta Dobrinje), saobraća se dvosmjerno, suprotnom kolovoznom trakom.

Na ostalim putevima sa aktuelnim radovima saobraća se naizmjenično, jednom trakom, a izdvajamo puteve: Olovo-Kladanj-Tuzla, Ostrožac-Jablanica, Donja Orahovica-Šićki Brod, Donji Vakuf-Turbe, Posušje-Grude, Cazin-Skokovi i Srbljani-Bosanska Krupa.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se dvosmjerno. Od 21 sati do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Povodom nastupajućeg vjerskog praznika Ramazanskog bajrama danas od 15 sati do 25.05. do ponoći, zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području FBiH.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja.

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Srbija je otvorila granične prelaze za putnički i robni saobraćaj bez neophodnog testa na koronavirus i dozvole komisije.

 PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

U Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini sunčanije prije podne, a u drugoj polovini dana povećanje oblačnosti. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 9°C, na jugu zemlje do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 26°C.

 AGROMETEOROLOŠKA PROGNOZA


period: 18.05.2020 – 24.05.2020. godine

Prema kartama prognostičkih modela, od utorka je izgledno nestabilno vrijeme, sa povećanom naoblakom, padavinama i nižim temperaturama zraka. Uz postepeno širenje sa sjevera prema ostatku Bosne i Hercegovine, u početku su veće količine padavina izgledne u Semberiji, dijelu Krajine i centralnoj Bosni. Pogoršanje će kulminaciju dostići tokom srijede 20.05.2020. godine, jače padavine očekuju se lokalno u Bosni. U Hercegovini će uticaj promjene oslabiti, stoga su na krajnjem jugu izgledne stabilnije vremenske prilike, uz malu vjerovatnoću za kišu. Temperaturni režim djelimično će se promijeniti. Dnevne vrijednosti će opasti i dostizaće sredinom sedmice od 13 do 19 °C u Bosni, u Hercegovini od 20 do 23 °C. Minimalne jutarnje dostizaće između 11 i 15 °C u unutrašnjosti, na jugu do 18 °C. Nakon prolaska pogoršanja i razvedravanja, u jutarnjim satima još malo hladnije, u unutrašnjosti između 7 i 11 °C, na jugu do 16 °C. Na izmaku narednog vikenda, prema aktuelnim kartama, moguća je ponovna promjena vremena, uz naoblaku i kišu slabijeg intenziteta.

Usljed prognoziranih padavina, stanje vlažnosti tla djelimično će se popraviti, izraženije u dijelu Bosne. Promjenljive vremenske prilike pogodovaće razvoju biljnih bolesti i štetočina.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Uz povoljne biometeorološke prilike većina populacije će biti boljeg raspoloženja i ugodnije će se osjećati. Tegobe kod osjetljivih osoba neće biti suviše izražene. Obzirom da će tokom dana biti dosta toplije i uz nešto izraženiji osjet sparine, u odnosu na svježiji jutarnji period, poželjno je slojevito se odjenuti. Savjetujemo Vam da dan provedete na otvorenom.

GRADAČAC:

Jutarnja temperatura u 8:00 sati iznosila je 14°C. Tokom dana pretežno oblačno sa maksimalnom dnevnom temperaturom zraka od 23°C

Hitna služba je evidentirala ukupno 77 pacijenata u toku 24 sata.

Policijska stanica zabilježila je 1 događaj pod ostalo.

Vatrogasci su proveli mirno dan i noć.

BRČKO:

Policijska uprava evidentirala je 1 krivično djelo.

Vatrogasna jedinica imala je 1 tehničku intervenciju.

Urgentni centar zabilježio je 46 pacijenata, rođena je 1 djevojčica i 1 dječak, a 1 lice je preminulo.

A.Osmičić