Vlada Federacije BiH je, na sjednici održanoj četvrtog jula u Sarajevu, proglasila 11. juli 2019. godine, dan sjećanja na genocid u Srebrenici, Danom žalosti u Federaciji Bosne Hercegovine.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i institucija Federacije BiH.

Na Dan žalosti ne mogu biti održavani programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH.

Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH dužne su uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

U obrazloženju ove odluke istaknuta je činjenica da su tokom proteklog rata na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine počinjeni brojni zločini i da su se dogodile tragedije ogromnih razmjera, ali je po brutalnosti i broju žrtava najteži zločin, odnosno genocid izvršen u Srebrenici.

Vlada Federacije donijela je ovu odluku radi izražavanja saučešća i suosjećanja s porodicama žrtava, te sjećanja na taj tragični događaj, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) podsjeća sve pružaoce audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija da profesionalno i dostojanstveno proprate 11. juli, koji je Odlukom Vijeća ministara BiH proglašen Danom žalosti.

Agencija apeluje na sve pružaoce audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija da odabirom programskih sadržaja ne naruše sjećanje na žrtve, kao i da pokažu saosjećanje sa njihovim porodicama.

B1TV/Oslobođenje/RAK