OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 28. 04. 2020. u 07 : 50 sati

Zbog saobraćajne nezgode na putnom pravcu Doboj-Rudanka (u mjestu Bare) saobraćaj se za putnička i manja teretna vozila odvija naizmjenično-jednom trakom, dok je za veća teretna vozila saobraćaj trenutno obustavljen. 

U jutarnjim satima na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Izdvajamo dionice uz rijeke: Drinu, Vrbas, Sanu i Lašvu. 

Zbog radova na sanaciji mosta na dionici autoputa A-1 Visoko-Kakanj kod mjesta Dobrinje, saobraćaj je obustavljen i preusmjerava se dvosmjerno suprotnom kolovoznom trakom.

Zbog radova na redovnom servisiranju tunela: Vis, 25.novembar i Grab na dionici autoputa A-1 Lepenica-Tarčin saobraća se suprotnom kolovoznom trakom, dvosmjerno.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk), od 05 do 21 sati saobraća se dvosmjerno. Od 21 do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Zbog sanacionih radova u tunelu Vinac na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, od 07 do 20 sati saobraća se naizmjenično-jednom trakom. Od 20 do 07 sati saobraćaj se preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce), zbog aktuelnih radova obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne pravce.

Pojačan je promet teretnih vozila na izlazu iz BiH na graničnom prelazu Bosanska Gradiška. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Vozače molimo da putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Na području entiteta RS potpuna zabrana kretanja na snazi je u vremenu od 20 do 05 sati.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.


PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH


U Bosni i Hercegovini očekuje malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Nešto više oblaka očekuje se na jugu i jugozapadu zemlje. Tokom dana, postupan porast oblačnosti u cijeloj zemlji. U kasnim večernjim satima, u Hercegovini i jugozapadnim djelovima se očekuje kiša ili kratkotrajni pljusak. Vjetar umjeren, na momente i pojačan jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura od 7 do 12, na jugu do 15, a najviša dnevna od 20 do 26 stupnjeva.

AGROMETEOROLOŠKA PROGNOZA

period: 27.04.2020 – 03.05.2020. godine

Prema kartama prognostičkih modela, većim dijelom naredne sedmice preovladavaće promjenljivo vrijeme, sa povremenim padavinama u vidu kiše i lokalnih pljuskova, koji će biti intenzivniji u centralnim i istočnim predjelima Bosne, kao i zaleđu Hercegovine. Temperaturni režim neće se bitnije promijeniti. Jutra će biti malo svježija sa minimalnim temperaturama zraka od 3 do 9 u Bosni, u Hercegovini 9 do 14 °C. Maksimalne dnevne vrijednosti dostizaće u centralnim područjima iznad 20 °C, na jugu i sjeveru zemlje do 25 °C, mjestimično i koji stepen iznad. Sa narednim vikendom dodatno će otopliti, izraženije u jutarnjim satima.
Stanje vlažnosti tla u većem dijelu zemlje djelimično će se popraviti, pri tome će kiša povremeno ometati i prekidati provođenje radova na otvorenom. Smjene sunčanih i toplijih perioda pogodovaće razvoju biljnih bolesti i štetočina.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

Biometeorološke prilike i dalje su povoljne, mada bi u drugom dijelu dana, usljed sparnog vremena, opšta slika mogla biti nešto lošija. Relativno visoke temperature kod osjetljivijih osoba uzrokovaće slabiju glavobolju, umor, dekoncentraciju. Moguće je i da poslijepodnevni pljusak mjestimično pokvari ugođaj. Poželjno je slojevito se odjenuti.

GRADAČAC:

Tokom dana sunčano a u večernjim satima moguća kiša. Jutarnja temperatura u 8:00 sati iznosila je 14°C a maksimalna dnevna temperatura zraka će iznositi 26°C.

Vatrogasna jedinica provela je protekla 24 sata mirno bez intervencija.

Policijska stanica evidentirala je 1 događaj pod ostalo.

Hitna služba evidentirala je 61 pacijenta, a 1 lice je upućeno u UKC Tuzla u protekla 24 sata.

BRČKO:

Vatrogasna jedinica evidentirala je 1 požarnu i 2 tehničke intervencije.

Civilna zaštita imala je 1 intervenciju deminerskog tima.

Urgentni centar evidentirao je 37 pacijenata, rođena su 3 dječaka i 1 djevojčica, a 2 lica su preminula.

Policijska uprava provela je protekla 24 sata mirno.

#OSTANITEDOMA

A.Osmičić