OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 14. 04. 2020. u 07 : 30 sati

Zbog saobraćajne nezgode u mjestu Orlova Klisura, na putnom pravcu Tuzla-Srebrenik saobraća se jednom trakom naizmjenično .

Kolovoz je ovoga jutra zbog kiše mokar u zapadnim i centralnim krajevima, a pažnju skrećemo i na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja.

Zbog radova na mostu kod naplatnog mjesta Zenica jug i redovnog servisiranja tunela 1.mart, do 19.04. do 08h, obustavljen je saobraćaj na dionici autoputa A-1 Lašva – Zenica jug. U navedenom periodu saobraćaj se preusmjerava na magistralnu cestu M-17, a isključenje i uključenje na autoput je na petlji Lašva.

Vozače molimo da putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Zapadno-hercegovačkog kantona zabranjeno je kretanje svim građanima izvan njihovog mjesta prebivališta.

Potpuna zabrana kretanja u BIH na snazi je od 20 sati do 05 sati ujutro.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja

Privremeno su zatvoreni svi granični prijelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su određene kategorije ljudi (zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara).

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru dozvoljen je samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Srbija je zatvorila granične prelaze prema BiH za sve prelaske, izuzev za robni promet koji se odvija preko prelaza: Karakaj, Vardište i Rača.


Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

PROGNOZA VREMENA ZA GRADOVE BIH

U Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme. U jutarnjim satima kiša se očekuje u sjevernim i sjeverozapadnim djelovima. Tokom prije podneva, kiša se očekuje u većem djelu zemlje. U drugom dijelu dana u višim područjima Bosne sa susnježicom i snijegom. Tokom poslijepodneva postupan prestanak padavina u Posavini i Krajini, a prema kraju dana ili u večernjim satima i u ostalim područjima. Vjetar u Bosni umjeren na momente i pojačan sjevernog smjera. U Hercegovini umjerena na momente i pojačana bura. Jutarnja temperatura od 2 do 8, na jugu od 9 do 12, a najviša dnevna od 6 do 12, na jugu od 11 do 15 stupnjeva.


AGROMETEOROLOŠKA PROGNOZA

period: 13.04. 2020. – 19.04. 2020. godine

Prema prognostičkim kartama, tokom naredne sedmice u Bosni i Hercegovini su izgledne stabilne vremenske prilike, sa malo padavina, uz duže sunčane intervale i temperature zraka iznad uobičajenih za ovaj period godine. Jutarnje vrijednosti kretaće se između 4 i 9°C, na jugu zemlje od 9 do 13°C. Maksimalne dnevne dostizaće od 20 do 25 °C. Kratkotrajno, prolazno pogoršanje, moguće je u utorak 14.04., usljed prolaska frontalnog poremećaja sa sjeveroistoka. Temperature će opasti, a nakon prolaska pogoršanja i razvedravanja, dana 15.04. u centralnoj i istočnoj Bosni moguća je pojava mraza slabijeg intenziteta, pretežno pri tlu. U ovih par dana, maksimalne dnevne temperature dostizaće od 8 do 13 °C u Bosni, u Hercegovini 10 do 15 °C. Od sredine sedmice postepeno će biti toplije i u dane narednog vikenda maksimalne dnevne temperature će, gotovo posvuda, biti iznad 20 °C.
Dospjele padavine, mada ne u velikim količinama, dobro će doći usjevima i popraviće stanje vlažnosti tla.


BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA


Biometeorološka prognoza je nepovoljna. Pogoršanje vremena, praćeno padavinama i zahlađenjem, loše će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate. Moguće su reakcije na promjenu u vidu reumatskih bolova, nervoze, glavobolje. Poželjno je posvetiti više pažnje odijevanju. Opšta slika će se lagano popravljati sa noćnim satima.

GRADAČAC:

Jutarnja temperatura u 8:00 iznosila je 10°C. Tokom dana oblačno i kišovito, mjestimično sa pljuskovima. Maksimalna dnevna temperatura do 12°C.

Vatrogasna jedinica je u protekla 24 sata imala 1 požarnu intervenciju. Gorjelo je nisko raslinje i voćnjak u Međiđi Donjoj. Intervenisalo je jedno vozilo sa tri vatrogasca. Požar je trajao od 13:40 sati do 16:20, a opožareno je oko 7 duluma.

Policijska stanica zabilježila je 8 događaja pod ostalo.

Hitna služba evidentirala je 75 pacijenata. Jedno lice je upućeno u UKC Tuzla.

BRČKO:

Urgentni centar je evidentirao 29 pacijenata i rođen je jedan dječak.

Vatrogasna jedinica imala je 3 tehničke intervencije.

Policijska uprava je zabilježila 1 kazneno djelo i 2 narušavanja reda i mira.

A.Osmičić