Znate li zašto je 30. maj jako važan?

Zato što se baš na ovaj dan cijeli svijet poveže kako bi obilježio Svjetski dan borbe protiv Multiple skleroze, oboljenja od kojeg najčešće oboljevaju mladi u dobi između 20 i 40 godina!

Tema ovogodišnje globalne kampanje su MS „veze“ pa smo se i mi odlučili povezati i dati podršku oboljelima, da imaju što kvalitetniju njegu te da nisu stigmatizirani, izolirani i sami.

Od 2009.godine, prema inicijativi MSIF (Multiple Sclerosis International Federation) po prvi put u svijetu se obilježava Svjetski dan multiple skleroze, kao globalnom problemu sa ciljem pomoći u rješavanju problema oboljelih pravovremenim početkom liječenja odmah nakon što je bolest dijagnosticirana. Ranim početkom liječenja ostvaruju se najbolji rezultati za pacijenta.

Cilj održavanja Svjetskog dana multiple skleroze je povezivanje ljudi, grupa i organizacija u pokret na međunarodnom nivou sa sudjelovanjem u događajima i aktivnostima kako bi se podigla svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu, skupila sredstva koja će pomoći organizaciju svih aktivnosti pokreta i udruženja pacijenata te uputio poziv na veću suradnju u istraživanju multiple skleroze na međunarodnom nivou.

U svijetu postoji oko 2.000.000 ljudi koji boluju od multiple skleroze i s punim pravom možemo reći da se radi o globalnom problemu. Multipla skleroza najčešća je hronična demijelinizacijska bolest, većinom se pojavljuje kod mlađih osoba između 20. i 40. godine života i uzrok bolesti nije poznat. Smatra se da multipla skleroza nastaje kao rezultat međudjelovanja genskih i faktora okoline, odnosno bolest nastaje kod osoba koje imaju nasljednu sklonost za bolest, ali i djelovanjem nekog vanjskog faktora.

Osobe koje boluju od multiple skleroze često se susreću s brojnim kliničkim simptomima koji smanjuju kvalitetan i normalan život oboljelih, kao što su pareza, plegija, spastičnost, trnci, ataksija, intencijski tremor, urgentna inkontinencija, konstipacija, retencija mokrenja, oštećenje seksualnih funkcija itd.

Izvor: RTV Slon