U Živinicama je proteklih dana održana manifestacije Dani dijaspore
pod nazivom “Ovo je moja zemlja i moj grad”.

Cilj je bh. građane koji žive širom svijeta povezati i međusobno pomagati, podsjetili su organizatori.Manifestacija “Dani dijaspore” već četvrtu godinu se održava u Živinicama.

“Poruka manifestacije je da su građani BiH, ma gdje žive, a izvan granica BiH je više od 2 miliona građana BiH, što je “najveći entitet” u BiH- da smo mi jedno i treba da budemo jedno. “, kaže HARIS HALILOVIĆ, predsjednik Svjetskog saveza dijaspore.

O tome koliko treba raditi na povezivanju građana iz BiH i onih koji su morali otići iz zemlje, Halilović kaže:

“Odnos država BiH , vlasti BiH-dijaspora je više od 25 godina još uvijek jednosmjerna ulica”, kaže Halilović i poručuje kako se treba napravaiti pravi most između BiH i dijaspore.

Dijaspora je u BiH, prema podacima Centralne banke BiH, od 2005. godine uložila čak 40 milijardi KM, struka međutim, kaže da treba ozbiljno raditi na investiranju.

“Drago nam je da možemo pomagati BiH. U svijetu živi puno naših građana koji su uspješni i koji žele pomoći. Mi iz godine u godinu ponavljamo da se mnoge stvari u BiH moraju promijeniti, moraju se donijeti mnoge zakonske stvari, kako bi došle ozbiljne investicije, jer biznis ne poznaje ljubav i ide tamo gdje ima korist”, kaže Halilović.

Ekonomski stručnjaci nedavno su kazali da žele raditi na tome da se investiera u BiH i da se oni koji su otišli iz BiH vrate i prenesu svoje znanje u BiH. Kako su kazali, svi investitori žele ulagati u sigurnu zemlju i na tome je neophodno raditi.

Autor:Mirela Bektić/BHT