Njemački proizvođač automobila Volkswagen najavio je u petak da se pridružuje drugim proizvođačima širom svijeta kako bi istražili upotrebu 3D printanja za proizvodnju respiratora za bolnice u borbi protiv koronavirusa.

Vlade angažuju sve proizvođače automobila, uključujući Ford, General Motors, Ferrari i Nissan kako bi pojačali proizvodnju respiratora i ostale opreme koja im nedostaje kako bi se mogli izboriti sa brzim širenjem bolesti, prenosi Reuters.

U izjavi, Volkswagen je kazao da je okupio radnu grupu, da testira materijale i provjerava lance opskrbe, kako bi vidio kako može koristiti 3D printanje u proizvodnji respiratora i druge opreme za spašavanje života.

Uključena i Škoda

„Medicinska oprema je novo polje za nas. Ali čim shvatimo zahtjeve i dobijemo nacrt, možemo početi“, rečeno je iz Volkswagena.

Iz ove kompanije su rekli da su komponente prototipa odštampane a da je u projekat uključena i kompanija Škoda, prenosi BiznisInfo.

Glasnogovornik je rekao da je kompanija sa sjedištem u Wolfsburgu, koja ima više od 125 industrijskih 3D štampača, u bliskom kontaktu s vladama i drugim vlastima radi procjene potreba.

Svi su spremni pomoći

Volkswagenova marka sportskih automobila Porsche takođe je u petak najavila da želi pomoći u naporima koji se trenutno pružaju.

„Prikupljamo ideje o tome šta bismo mogli učiniti u pogledu humanitarne pomoći,“ rečeno je iz ove kompanije.

Minhenski proizvođač automobila BMW takođe je spreman pomoći.

„Proizvodnja komponenata pomoću tehnologije 3D štampanja je moguća,“ rečeno je iz ove kompanije.

Švedski proizvođač automobila Volvo pozvao je sve vlade da krizu shvate jednako ozbiljno i ograniče kretanja.

Izvor: Biznis Info