Vrtni centar Magnolija uzgaja jednogodišnje cvijeće već sedamnaest godina.

Elvir i njegova žena Nasiha trenutno uzgajaju razno balkonsko i vrtno cvijeće, kao i povrtne plasteničke kulture. Izbor cvijeća je raznolik. Tu su lozice, sulfinije, muškatle, begonije, maćuhice, kadifice, a imaju i mini ruže koje rastu do nekih 50 cantimetara i cvatu krupnim cvatom.

Kažu kako je cvijeću pored sunca i vode, potrebno svako desetak dana dati i cvijetnu dohranu koju možete kupiti u bilo kojoj poljoprivrednoj apoteci.Cvijeće treba zaljevati ujutru, stajaćom vodom a ne direktno sa česme, da ne bi došlo do šoka biljke. Protiv napasnika, najbolja preventiva je špricanje rastvorom aktarom, a recimo balkonsku lozu perlagoniju potrebno je pošpricati rastvorom bakra prije cvjetanja.

Kod balkona i terasa u sjeni, preporučuje sulfinije, dok su lozice uvijek dobar izbor za osunčane balkone.

Na području grada Gradačac porodica Kadić važi za najvećeg uzgajivača cvijeća.

„Mi sjeme nabavljamo iz Holandije, ostalo su sve bosanske sirovine, pa bih poručio našim sugrađanima da se baziramo na domaće proizvode i tako održimo našu proizvodnju. I naši ljudi od nečega treba da prežive. Imamo mi dosta kvalitetnih proizvoda“- dodao je Elvir.

Vrtni centar Magnolija možete pronaći u Sibovcu, Gradačac. Ako ih posjetite, nećete biti razočarani kako ponudom cvijeća, tako ni ljubaznošću.

A.Osmičić