Uslijed globalnog širenja i proglašenja stanja pandemije koronavirusa, turistički djelatnici danas se suočavaju sa brojnim negativnim posljedicama i smetnjama u poslovanju i na području Srednjobosanskog kantona.

Međutim, prema riječima direktora Turističkog ureda TZ SBK/KSB Miroslava Matoševića, Vlašić je spreman za domaće i strane turiste.

– Vlašić, kao jedinstveno i atraktivno  bh. turističko odredište koje je aktuelno, kako tokom zimske tako i tokom ljetne sezone, upravo  zbog svojih  brojnih kvaliteta i ponude nikada nije imao problema sa popunjenošću. Evo i sada u ovom neizvjesnom vremenu, već nam dolaze prvi gosti – kaže Matošević.

On je naglasio i to da, na osnovu  informacija iz nekoliko putničkih agencija, turisti iz arapskih zemalja još uvijek nisu otkazali svoje rezervacije za sedmi i osmi mjesec ove godine, kao i da hotelijeri imaju dosta upita i najava za dolazak.

Tako će već početkom mjeseca juna hoteli na Vlašiću zvanično otvoriti svoja vrata.

– Bitno je naglasiti da su protekli period turistički djelatnici iskoristili za uređenje i renoviranje svojih smještajnih i ugostiteljskih objekata, kao i za unapređenje turističkih ponuda i usluga, te da su poduzeli sve preventivne mjere zaštite za sprečavanje širenja koronavirusa, kako bi turistima obezbijedili siguran i ugodan boravak na Vlašiću. U ovom momentu, bar što se tiče poduzimanja mjera zaštite i pridržavanja svih standarda može se reći da je boravak na Vlašiću siguran – kaže Matošević.

Značaj regulative

Kako ističe Matošević,  turistički djelatnici, odnosno turističke  i putničke agencije i druga ugostiteljska i turistička preduzeća su spremni za obavljanje svojih djelatnosti.

Međutim, provedba svih aktivnosti ne ovise o tim djelatnostima i njihovoj spremnosti već postojećoj regulativi nadležnih institucija koja se najviše odnosi na odgovarajuće zapreke pri prelasku državnih granica.  

Matošević na kraju ističe da je krajnje vriijeme da se vratimo prirodi i uživamo u svim njenim blagodatima i da upoznamo našu lijepu domovinu. (BiznisInfo)

A.Osmičić