Džun Almeida (June Almeida), škotska virologinja virolog, bila je pionirka u identifikaciji i dijagnostikovanju virusa. Njene veštine u baratanju elektronskim mikroskopom osigurale su joj status pionirke virologije.

Uprkos manjku formalnog obrazovanja, budući da je zbog nedostatka novca bila primorana da napusti školovanje, Almeida je uspela da izgradi fantastičnu karijeru. Uspjela je da se zaposli kao laboratorijska tehničarka u bolnici u Glazgovu, da bi se potom preselila u London, gde se udala za umjetnika iz Venecuele, Enrikea Almeida. Dobili su i kćerku Džojs, a onda se odselili za Kanadu.

Prva vizualizacija

Tamo je Almeida dobila posao u Institutu za tumore u Ontariju, gde je potpuno usavršila tehniku baratanja elektronskim mikroskopom i razvila metodu vizualizacije virusa. 

Vijesti o njenim uspjesima došle su i do Engleske i tako je jedan mikrobiolog uspio da je nagovori da se vrati u London. 

Regrutovala ju je bolnica St. Thomas’s Hospital Medical School gde je u saradnji sa dr. Dejvidom Tajrelom istraživala viruse gripe i hepatitisa B i gdje je zahvaljujući svojoj vještini baratanja elektronskim mikroskopom napravila i prvu vizualizaciju virusa rubele.

Prvi članak o koronavirusu joj odbijen.

Džun Almeida otkrila je i koronaviruse, a o tome je pokušala da objavi i članak. 

Prvi put kada je pokušala, članak je odbijen uz objašnjenje da su “priložene slike samo loše slike čestica virusa prehlade”. 

Nije odustala, te je isti članak 1965. godine objavila u British Medical žurnalu a godinu dana kasnije rad je objavio i Journal of General Virology.

Brilijantna karijera

Vjeruje se da su upravo Džun, dr. Dejvid Tajrel i njihov saradnik Toni Voterson skovali ime “koronavirusi” zbog krune koja česticama virusa daje poznati izgled.

Džun je nakon toga nastavila svoju brilijantnu karijeru, a kasnih osamdesetih je upravo ona pomogla u proizvodnji mikrografa HIV virusa. 

Umrla je nakon srčanog udara 2007. godine.

avaz.ba

A.Osmičić