Pred ministrima i inicijativa za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o finansiranju između BiH i Evropske investicione banke, projekt Koridor 5C Poprikuše-Medakovo.

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara bit će razmatran Nacrt izmjene Sporazuma o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) sa osnovama za zaključivanje sporazuma, čiji je predlagač Ministarstvo finansija i trezora.

Na dnevnom redu sjednice je i nacrt osnova za pokretanje postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između vlada Sjeverne Makedonije, Albanije, Crne Gore, Srbije i Slovenije, te Vijeća ministara BiH o aranžmanima zemlje domaćina u vezi sa statusom Stalne organizacije balkanskih medicinskih snaga i njenog osoblja, a na prijedlog Ministarstva odbrane. 

Pred ministrima će se naći i inicijative za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o finansiranju između BiH i Evropske investicione banke, projekt Koridor 5C Poprikuše-Medakovo, te za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o finansiranju između BiH i Evropske investicione banke, projekt vjetroelektrana Vlašić, najavljeno je iz Vijeća ministara.

Tema sjednice su i nacrti odluka o ratifikaciji sporazuma između Vijeća ministara i Vlade Srbije o izgradnji i uspostavljanju novog zajedničkog graničnog prijelaza na lokaciji Bratunac-Ljubovija i o održavanju i rekonstrukciji putnih mostova između BiH i Srbije.

Jedna od tačaka dnevnog reda je i prijedlog odluke o oslobađanju od plaćanja indirektnih poreza na medicinske protivmjere za sprečavanje i suzbijanje širenja koronavirusa, čiji je predlagač Ministarstvo civilnih poslova.  

Danas bi, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, trebalo da bude razmatran i prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određene robe do 31. decembra 2021. godine.

Na dnevnom redu nalazi se i prijedlog odluke o odobravanju sredstava tekuće budžetske rezerve Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora.

Među 64 tačak dnevnog reda nalazi se i prijedlog odluke o raspoređivanju prihoda ostvarenih po osnovu pružanja usluga u vazduhoplovstvu za 2020. godinu.  

Na sjednici će biti razmatran i prijedlog odluke o izmjenama i dopunama odluke o udruživanju sredstava iz budžeta Ministarstva odbrane u višegodišnji projekat tranzicije i zbrinjavanja otpuštenog personala Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH – Program “Perspektiva” i informacija o višegodišnjem projektu tranzicije i zbrinjavanja otpuštenog personala Ministarstva odbrane i Oružanih snaga.

Ministarstvo sigurnosti dostavilo je i informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH za avgust i septembar.

(Dnevni avaz)