Irski ministar finansija izabran je na najvišu poziciju eurozone, čime su poraz doživjele Njemačka i Francuska kao i zemlje s najvećim dugom. Paschal Donoghoe bit će novi predsjednik Eurogrupe, koju čine 19 ministara finansija eurozone zaduženih za pregovaranje o aspektima fiskalne politike u bloku.

Odluka je objavljena u četvrtak navečer i ona je udarac za Francusku i Njemačku, koje su dale podršku španskoj kandidatkinji Nadiji Calvino. Najviše zadužene zemlje u regiji – Grčka, Italija i Portugal – također su davale prednost španskoj ministrici.

– Pritisak na fiskalno prilagođavanje vjerovatno će se nastaviti nakon što krene oporavak, što će stvoriti rizik da bi ranjivije južne ekonomije mogle biti prisiljene na novo pooštravanje u vrijeme kada njihove privrede još uvijek grcaju u problemima – izjavili su analitičari iz istraživačke firme Eurasia Group.

Paschal Donoghoe, koji će na novu funkciju stupiti u ponedjeljak, jasno je stavio do znanja da će eurozona morati raditi na obnovi fiskalnih ciljeva.

Naime, u martu je unutar eurozone dogovoreno da se ova pravila stave van snage kako bi zemlje imale fleksibilnost u trošenju i podržavanju vlastitih ekonomija u vrijeme koronavirusne krize.

U razgovoru sa CNBC-om prošle sedmice, Donoghoe je rekao da ponovna uspostava fiskalnih ciljeva neće doći odmah, te da je regija morala pratiti dešavanja i prilagoditi se situaciji.

Irski ministar finansija opisao je sebe kao “graditelja mosta”, koji će nastojati okupiti fiskalno konzervativne nacije, poput Nizozemske i Austrije, zajedno sa onima koje imaju labaviji pristup javnim finansijama. (BiznisInfo)

A.Osmičić