U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 7515 testova potvrđeno 2217 novih zaraza koronavirusom, objavila je u srijedu slovenska vlada, no u vladi nema suglasnosti o tome treba li restriktivne mjere u borbi protiv koronavirusa još zaoštriti.

U bolnicama je trenutno 1171 pacijenata primljenih zbog covida-19, a to je 19 više nego prethodni dan, dok ih je ne intenzivnim odjelima 193, što je za dvoje oboljelih više, prenosi Hina.

Broj umrlih u zadnja 24 sata iznosi 27, pa je od početka epidemije od covida-19 preminulo 605 ljudi, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Kako je u svom jutrošnjem tweetu kazao ministar zdravstva Tomaž Gantar,  broj novooboljelih dvostruko je veći nego prethodni dan, a postotak pozitivnih testova je 29,5 posto, što je po njegovim riječima znak da mjere treba još zaoštriti.

Broj novih zaraza spušta se presporo, rastu potrebe za novim bolničkim posteljama, a zaposleni u zdravstvu su iscrpljeni, među njima je i mnogo onih koji su se zarazili. Sve dok ne dođe do situacije kad će se iz bolnica više otpuštati nego primati nove pacijente ovo je stanje u kojemu bi bilo dobro zaoštriti mjere, naveo je Gantar.

“Bolje je zaoštriti mjere na kraće razdoblje, kako bismo omogućili da što prije dođe do prijelaza u novu normalnost”, naveo je u svom tweetu slovenski ministar zdravstva koji je dan ranije potvrdio da vladi predlaže oštrije mjere, ali demantirao da zbog neslaganja oko toga u vladi namjerava dati ostavku.

No, vlada se s time za sada ne slaže pa je glasnogovornik vlade Jelko Kacin na vladinoj konferenciji za novinare izrazio optimizam da se epidemija smiruje te drukčije od Gantara interpretirao jučerašnje rezultate.

Po njegovim riječima, nešto viši postotak pozitivnih testova rezultat je promjene protokola po kojem se zadnjih dana testiraju i članovi obitelji zaraženih, stanje u bolnicama je i dalje ozbiljno, ali rast hospitaliziranih nije više tako strm kao prije te je, kako tvrdi, “konstantno je u padu od 3. studenog, kad je bio najviši”.

Ukupan broj potvrđenih infekcija od početka epidemije popeo se na 48934, od čega je aktivno 20712 slučajeva, a  14-dnevna incidencija smanjena je na 988 zaraženih.

Izvor: RTV Slon