Turska je odgodila plaćanje za stambene, potrošačke, auto i kredite po karticama u vrijednosti od 40,6 milijardi TL (blizu 6 milijardi dolara) za ukupno 795.000 građana, u namjeri da zaštiti javnost od posljedica ekonomskog pada uzrokovanog pandemijom koronavirusa, kazao je u nedjelju ministar finansija ove zemlje Berat Albayrak.

U videu objavljenom na njegovom Twitter nalogu, Albayrak je također rekao da su javne banke, Ziraat Bank, Halkbank i VakıfBank, dozvolile komercijalnim i korporativnim preduzećima da odgode plaćanja u iznosu od 20,5 milijardi TL.

U međuvremenu je pozvao privatne banke da učine više kako bi pomogle klijentima pogođenim ekonomskim posljedicama koronavirusa, rekavši da su državne banke ponudile odgodu u vraćanju kredita, prenio je turski Daily Sabah.

“Dok naše državne banke stoje uz naše građane sa svim resursima kojima raspolažu, duboko smo ožalošćeni stavom privatnih banaka. Još jednom pozivam privatne banke da tokom ovog vremena svojim stavom budu dio našeg jedinstva i solidarnosti”, rekao je Albayrak.

Podrška za porodice slabijeg imovnog stanja

Zemlja je prošlog mjeseca uvela paket poticajnih mjera u iznosu od 100 milijardi TL – Štit za ekonomsku stabilnost – kako bi zaštitila pojedince i kompanije od ekonomskog pada usljed pandemije.

Vlada je uvela finansijsku podršku porodicama s malim primanjima, pokrenula donacijsku kampanju te ponudila i zajmove sa državnim garancijama za kompanije i mala preduzeća.

Albayrak je u videu rekao da se 290.000 obrtnika prijavilo za iznos od 25.000 TL u svrhu finansiranja podrške, napominjući da je obrada 163.450 aplikacija završena i da je dodeljeno gotovo 4,1 milijardi lira finansiranja.

„Više od 4,2 miliona građana prijavilo se za pojedinačni paket podrške. Preko 1,5 milijardi TL dodijeljeno je za preko 250.000 naših građana “, rekao je Albayrak.

Mala i srednja preduzeća najveći korisnici

Zaključno s petkom, Albayrak je rekao da je 66.171 kompanija zatražila finansiranje iz programa “Podrška za nastavak rada” koji je podržan od strane Fonda za garanciju kredita (KGF), pod uslovom da zadrže zaposlenike.

„Završena je obrada 34.858 kompanija i dodijeljeno je finansiranje od 29.558 milijardi TL. Naša mala i srednja preduzeća čine 96% firmi kojima je dodijeljeno finansiranje “, naglasio je Albayrak.

Broj smrti od koronavirusa porastao je na 1.198, uz 97 novih smrtnih slučajeva i 481 oporavak, objavio je u nedjelju naveče ministar zdravlja Fahrettin Koca.

BiznisInfo

A.Osmičić