Predsjednik SAD Donald Tramp potpisao je naredbu kojom se zabranjuje Amerikancima da ulažu u kineske firme za koje administracija kaže da su u vlasništvu ili pod kontrolom kineske vojske.

Naređenje se odnosi na 31 kinesku kompaniju za koju se kaže da “omogućava razvoj i modernizaciju” kineske vojske i da “direktno ugrožava” američku bezbjednost.

Proizvođači pametnih telefona Huawei i Hikvision, jedan od najvećih svjetskih proizvođača i dobavljača opreme za video nadzor, nalaze se na crnim listama. Neke druge navedene kompanije, uključujući China Telecom i China Mobile, trguju na Njujorškoj berzi, prenosi Tanjug.

Trampova naredba takođe zabranjuje američkim investitorima da posjeduju ili trguju bilo kojim hartijama od vrijednosti koje potiču ili su izložene tim firmama. To uključuje penzijske fondove ili posjedovanje udjela u “zabranjenim” kompanijama.

Investitori će imati rok do novembra 2021. da prodaju udio u tim kompanijama.

Uredba, koje treba da stupi na snagu 11. januara, dolazi dok se trgovinske i tehnološke bitke zahuktavaju između dvije najveće svjetske ekonomije.

Izvor:Biznisinfo