Nisu samo ljudi ti koji vole ovaj aromatičan napitak. Korištenje kafe, pogotovo njenog taloga, na razne načine pozitivno djeluje na pojedine biljke, a može se koristiti i kao prihrana jer sadrži kalijazotmagnezij i fosfor.

Mnogi vrtlari talog kafe smatraju sigurnim, prirodnim i učinkovitim načinom podsticanja rasta biljaka bez upotrebe hemikalija i pesticida. Stoga drugi put, nakon ispijanja kafe umjesto da ga bacite, skupljajte i iskoristite u svom vrtu.

Podstiče rast mrkve i rotkvice

Talog se može koristiti kao malč, a kako piše balconygarden, spriječava pojavu štetočina i korova te prozračuje tlo. Najbolje djeluje u kombinaciji s grubim malčem. Ako se koristi samostalno, u debljem sloju može dovesti do zbijanja na tlu i zadržavanja vlage na površini.

Kafa može podstaknuti i rast mrkve te rotkvice. Miješanjem njihovih sjemenki i taloga olakšava se sjetva, istovremeno im daje prvu prihranu, a miris odbija štetne organizme koji ih napadaju tokom rasta.

Mijenja boju hortenzija

Kafa ima visok udio azota pa može uticati i na pH tla te tako podstaknuticvjetanje ruža. Talog se može miješati s kompostom i zatim posipati oko ruža ili se može osušiti pa samostalno sipati. Ipak treba biti oprezan s količinom jer previše kafe može sniziti pH tla i povećati njegovu kiselost.

Tamnosmeđa nijansa kafe cvijetu hortenzije može dati jarko plavu boju. To je zbog toga što ima sposobnost snižavanja pH tla, a hortenzija mijenja boju svojih cvjetova u kiselom tlu. Takođe i rezano cvijeće u vazama traje duže ukoliko se u vodu stavi talog. 

Možete ga stavljati direktno na ili u zemljište, ali treba biti oprezan zbog kiselosti, pogotovo kod onih biljaka koje ne vole takva tla. Radi toga se preporuča miješanje taloga i pepela koji je alkalan i neutralizuje kiselost.

Privlači gliste, a djeluje protiv puževa, mrava i bolesti

Već ste upoznati s činjenicom da su gliste korisne jer razrahljuju tlo hraneći se organskim materijama, ali i štetočinama poput vaši, a talog će ih privući u vrt. Takođe kafu možete miješati i s glistenjakom pri sadnji i prihranjivanju.

Ukoliko puževi i mravi napadaju vaše biljke takođe ih možete zaštiti talogom ili mljevenom kafom. Posipajte je oko biljaka kako biste spriječili štetočine da priđu biljkama. Ovo sredstvo može pomoći i kao zaštita od napasnih kućnih ljubimaca. 

Kafa je dobra i kod suzbijanja gljivičnih oboljenjapoput FusariumaPythiuma Sclerotinije

Bobičastom voću poboljšajte kiselost tla 

Talog se može stavljati u kompostište gdje se razgrađuje s ostalim biootpadom do zrelog komposta. Osim taloga, nemojte zaboravite dodati i materijale koji sadrže ugljik, poput suhog lišća, ostataka drveta, sijeno ili piljevinu.

Usjevima koji vole rasti na kiselim i blago kiselim tlima, takođe možete dodati kafu. Takve biljke su bobičasto voće poput borovnice, ribizla, brusnica i maline, ali i kupine, jagode i sl. Osim ruža i hortenzija, vole ga rododendroniciklamegladiole i ljiljani.

Važno je koristiti talog od prave crne kafe koja je zaslađena prirodnim zaslađivačem. Ukoliko ste koristili vještačke zaslađivače i mlijeko, on se ne preporučuje koristiti za biljke. 

Agroklub

A.Osmičić