Alija Sirotanović i njegovih osam komorata na današnji dan prije 71 godinu (24. jula 1949.), za osam sati rada su iskopali 152 tone ćumura (253 kolica) i postavili Svjetski rekord u iskopu “crnog zlata”. Oni su prebacili normu za 215 posto, premašili dotadašnji rekord Rusa Stahanova za 50 tona i tako postali heroji rada – udarnici.
Svi su se za njihova vremena ponosili rudarima na čelu s Alijom Sirotanovićem, prvim među jednakima, a Brezani se ponose ovim komoratima udarnicima za sva vremena.


Sirotanović je bio čovjek kome je rad bio način življenja, legenda koja je inkarnacija običnog čovjeka, gorostas pitoma pogleda i golubijeg, ali junačkog srca, koji je zauvijek obilježio jedno vrijeme dajući herojski obol sjetnoj rudarskoj duši.
Iz jame poznate kao Rov vojvode Putnika, tog 24. jula 1949. godine, 152 tone crnog zlata, utovaren u 253 hunta, bljeskajući pod blijedim svjetlom karbidnih lampi, zauvijek je otrgnuto iz karbonskih njedara zemlje postajući granitno trajnim spomenikom jednom vremenu i jednom čovjeku, jednom dobu i ljudima jedne male doline antičke prošlosti i iskonske snage.


U toku 1946. godine uvodi se novi način rada, zasnovan na takmičarskom elanu, a isti način rada prenosi se i u naredne 1947. i 1948. godinu, pa se u ovim godinama zapaža osjetan rast godišnje proizvodnje u odnosu na proizvodnju ostvarenu 1945. godine. Novi način rada ima takmičarski karakter, pospješuje rad pojedinaca i radnih brigada (radnih grupa), a prenosi se na sve zaposlene.


Nikola Škobić, heroj rada, koji je sa svojom brigadom samo dva dana poslije rekorda Alije Sirotanovića, 29. jula 1949. godine, prebacio njegov rekord za 14 tona, čime je otpočela serija obaranja rekorda.Tako pojedine brigade prebacuju svoje dnevne norme za 50 i više procenata. Takmičarski način rada u prvi plan dovodi jedan broj udarnika od kojih neizostavno treba spomenuti: Aliju Sirotanovića i Nikolu Škobića koji su bili udarnici po 12 puta, Stjepu Vidovića, koji je bio udarnik devet puta, Franju Špoljarića i Vejsila Jusića koji su bili udarnici po osam puta te Ibru Kulića koji je bio udarnik tri puta. (OSLOBOĐENJE)

A.Osmičić