Danas se obilježava 8. mart, Međunarodni dan žena, kao dio borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

U svijetu se ideja za obilježavanje Dana žena javila početkom 20. stoljeća,  u vrijeme brzog industrijskog razvoja i ekonomske ekspanzije, što je često rezultiralo lošim radnim uvjetima i malim nadnicama. Te godine obilježila je i snažna spolna segregacija kao i mali postotak zaposlenih žena u industrijski razvijenim zemljama. Korijeni protesta i političkog aktivizma žena proistekli su iz želje za promjenom i unapređenjem uvjeta života i rada kako u ekonomskom tako i u socijalnom i zdravstvenom pogledu.

Početak obilježavanja Osmog marta, kao Dana žena, povezan je sa čitavim nizom akcija i protesta koje su organizirale radnice tekstilne i drugih industrija, boreći se za poboljšanje radnih uvjeta, povećanje plaća i uopće bolji položaj žena. U Europi, Velikoj Britaniji, Americi i Australiji žene su zahtijevale ne samo pravo glasa nego i omogućavanje prava na rad, profesionalno usavršavanje i ukidanje diskriminacije na osnovu spola.

Povodom obilježavanja 8. marta, organizovan je okrugli sto u područnoj školi Ivan Goran Kovačić u Ledenicama Donjim.

Tema okruglog stola bila je:

„Uloga žene nekada i sada“

Prisustvovali i na temu govorili su sa aspekta kršćansta, islama i pogleda naših ostvarenih i uspješnih sugrađanki.

Danas vam donosimo kratki prilog, a priču u cijelosti možete uskoro pogledati na programu B1 televizije.