Na evidencijama zavoda i službi za zapošljavanje u BiH je na kraju januara bilo 406.147 lica. Uprkose tome, sve je teže naći kvalifikovane radnike. Sa jedne strane, tražiocima posla interesantnije su ponude inostranih kompanija. Sa druge, kompanije teško dolaze do ljudi koji imaju adekvatnu obuku i praktična znanja.

– Kompanije sve teže pronalaze kvalitetne kadrove za otvorene pozicije, a neka zanimanja su toliko deficitarna da je skoro pa nemoguće pronaći odgovarajuće kandidate – kaže za BiznisInfo Aida Zejčirović, direktorica specijaliziranog portala za zapošljavanje Boljiposao.com.

Kako ističe Zejčirović, ovaj nedostatak osposobljenih zaposlenika itekako utiče na poslovanje i kompanije se moraju prilagođavati stanju na tržištu rada. Osim toga, prognoze govore kako će se iseljavanje intenzivirati te će privreda, ukoliko se ne poduzmu hitne mjere, zbog nedostatka radnika biti u veoma teškom položaju.

Već sada, kako ističe naša sagovornica, ponuda poslova, ali i politička i ekonomska sigurnost koja se nudi u inostranstvu za mnoge bh. građane atraktivnija je od domaćeg tržišta rada.

Potrebna podrška nadležnih institucija

Zbog svega toga, poslodavci su prinuđeni da mijenjaju uslove koje nude za zanimanja koja su tražena. Na to ih prisiljava stanje na tržištu i veći zahtjevi potencijalnih zaposlenika. Međutim, Zejčirović kaže kako poslodavci ne mogu sami riješiti problem sa nedostatkom kadra.

– Da bi se uslovi za zapošljavanje poboljšali, poslodavci se moraju rasteretiti prevelikih nameta. Kada nadležne institucije shvate da hitno moraju pomoći privredi, poslodavci će nuditi više. Sigurno će se plate povećati, uslovi za zapošljavanje će biti značajno bolji jer će to urediti tržište rada, a ne neka uredba ili odluka. Za sada su ponude stranih poslodavaca prihvatljivije i imaju više prijava i reakcija – tvrdi Zejčirović.

Zastarjeli obrazovni planovi najveći problem

Iz kompanije dm drogerie markt, koja je u Bosni i Hercegovini prošle godine proglašena najpoželjnijim poslodavcem, zbog odlaska u inostranstvo u posljednjih pet godina otišao je 51 uposlenik.

– Većinom odlaze zaposlenici iz manjih gradova – trgovci kao i zaposlenici IT odjela – kažu nam u dm-u.

Budući da se radi o malom postotku zaposlenika to nije imalo negativnog uticaja na poslovanje kompanije. A kako u bh. društvu dm ima status atraktivnog poslodavaca, do sada se nisu susretali s otežanim pronalaskom adekvatnih radnika. No i u dm-u se slažu da je obuka i edukacija budućih kadrova slaba tačka bh. tržišta rada.

– Za nas kao drogeriju veći problem predstavljaju zastarjeli planovi i programi u srednjoškolskom obrazovanju. Stoga kroz različite institucije čiji smo članovi, zajedno s drugim poslodavcima, lobiramo donošenje zakona  o dualnom obrazovanju te da se uredi pitanje obavljanja prakse i zapošljavanja studenata za poslove koji proizlaze iz naše djelatnosti – kažu za BIznisInfo u ovoj kompaniji koja trenutno u BiH ima 758 zaposlenih i to u prodavnicama, centrali i distribucijskom centru. 

Za sada, trude se samo svim zaposlenicima ponuditi mogućnost kontinuiranog učenja i razvoja, najprije uvođenjem u posao za nove zaposlenike a potom i stručnim seminarima i edukacijama.

– U posljednje tri godine intenzivno ulažemo u edukaciju naših trgovaca za zvanje drogista kako bismo unaprijedili uslugu savjetovanja kupaca u dm prodavnicama, obzirom da u bh. školskom sistemu nisu ponuđeni programi za dualno obrazovanje – zaključuju u dm-u.  

Izvor: Biznis Info