U protekla dva dana smanjio se broj putnika koji su u ušli u Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Inspektorata RS-a.

To pokazuju podaci o broju izdatih rješenja putnicima o stavljanju u izolaciju, karantin i pod zdravstveni nadzor prilikom ulaska u BiH preko graničnih prijelaza na području RS.

U ponedjeljak, 23. marta inspektori su izdali rješenja za 498 putnika, dok se 24. marta taj broj smanjio na 377. Najveći broj putnika ušao je preko graničnih prijelaza Gradiška, Brod, Rača i Donja Gradina.

Od ponedjeljka je u funkciji i šatorski karantin na lokaciji bivšeg carinskog terminala u Gradišci, gdje se upućuju putnici sa Graničnog prijelaza Gradiška pod pratnjom pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RS i Uprave civilne zaštite.

Mjere izrečene od inspektora podrazumijevaju stavljanje putnika u karantin u odgovarajuće šatorsko naselje u mjestu ulaska u RS, u trajanju koje odredi doktor medicine radi praćenja eventualne pojave simptoma zarazne bolesti izazvane koronavirusom.

Apeluju na sve građane da ne kreću na put ukoliko zaista nemaju realne potrebe, jer će nadležni organi preduzimati restriktivne mjere s ciljem sprečavanja unosa i širenja koronavirusa u RS.

(RTVSlon)