Jutarnja magla smanjuje vidljivost u planinskim predjelima, kao i u kotlinama i uz riječne tokove. Vozačima skrećemo pažnju i na učestale odrone zemlje ili kamenja. Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Na dionici Prozor-Jablanica saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji kolovoza izvode se na magistralnom putu Široki Brijeg-Mostar (od ulaza u Mostar do Balinovca). Na ovoj dionici saobraća se jednom trakom, naizmjenično. Zbog smanjenja gužve, mole se vozači koji dolaze iz Širokog Brijega i Čitluka ili idu ka istima, da koriste alternativni pravac Mostar-Rodoč-Varda-Čule.

Sporije saobraćanje zbog izvođenja radova moguće je na dionicama: Vitez-Travnik (Bila), Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Stupari-Živinice-Šićki Brod, Pelagićevo-Srebrenik-Šićki Brod, Maglaj-Doboj (raskrsnica na ulazu u Maglaj), Livno-Kamensko i Šešlije-Modriča.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć od 07 do 19 sati.

 PROGNOZA VREMENA ZA BOSNU I HERCEGOVINU

Jutros više oblačnosti ima na sjeveru i sjeveroistoku Bosne. U većem dijelu zemlje je mala do umjerena naoblaka.

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati (°C): Livno 2; Bjelašnica i Bugojno 3; Ivan Sedlo 4; Grude, Sarajevo i Široki Brijeg 5; Bihać 6; Banja Luka i Sanski Most 7; Doboj i Tuzla 8; Mostar 9; Trebinje 10; Bijeljina 11; Gradačac 12; Neum 13°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 949Pa, za 4hPa je veći od normalnog i ne mijenja se.

Danas u većem dijelu zemlje sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Više oblačnosti će biti sjeveroistoku i dijelu sjevera i istoka Bosne. U večernjim satima slaba kiša može padati na sjeveroistoku i istoku Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 22°C.

Stabilnije vremenske prilike ugodno će djelovati na većinu populacije, a tegobe kod osjetljivih osoba neće biti suviše jake. Tokom jutra poželjno je adekvatno se odjenuti. Također je moguća i pojava magle, izraženije u unutrašnjosti zemlje, čemu bi hronični bolesnici trebali posvetiti pažnju i po potrebi reducirati kretanje. Preporučljivo je topliji i sunčaniji dio dana provesti na otvorenom.

GRADAČAC

Jutarnja temperatura zraka iznosila je 14°C, dok se u toku dana očekuje pretežno oblačno vrijeme uz maksimalnu temperaturu zraka do 20°C.

U protekla 24:00 sata:

Policijska stanica je zabilježila 5 događaja pod ostalo.

Hitna služba je primila i pregledala 88 pacijenata.

Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.

BRČKO

U protekla 24:00 sata:

Policijska uprava je zabilježila 1 krivično djelo i 2 saobraćajne nezgode.

Hitna služba je primila i pregledala 46 pacijenata. rođene su 2 muške bebe i 1 osoba je preminula.

Vatrogasna jedinica je imala 3 tehničke intervencije.

B1 TV