Stanje na cestama 31. 07. 2021. u 08 : 00 sati

Zbog saobraćajne nezgode koja se dogodila u mjestu Liješnica, na magistralnom putu M-17 Žepče-Maglaj, na snazi je obustava saobraćaja.

Na magistralnom putu Vojkovići-Krupac zbog održavanja trke danas od 09 do 18 sati doći će do obustave saobraćaja, a vozila će saobraćati alternativnim pravcem.

Na autoputu A-1 zbog radova na mostu na dionici Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova, dok se zbog rekonstrukcije silaznog kraka petlje Visoko iz pravca Sarajeva i uključnog kraka iz Visokog prema Zenici, saobraća usporeno, jednom trakom.

U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica) zbog čega se u vremenu od 20 do 05 sati saobraća jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Radovi se izvode u tunelu Čaklovići na putu Tuzla-Kalesija (dionici Simin Han-Caparde), gdje se saobraćaj od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog aktuelnih radova sporije se saobraća i na dionicama: Srebrenik-Orašje (Ćehaje), Doboj-Rudanka i Hutovo-Stolac (Cerovica).

Pojačan je promet vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu na graničnim prelazima: Bosanski Brod, Bosanska Gradiška, Gradina i Velika Kladuša. Pojačan promet vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine bilježi se na graničnim prelazima: Doljani, Hum, Deleuša i Zupci.

Na ostalim graničnim prelazima povremeno dolazi do pojačanog prometa vozila, ali zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.

Zbog visokih dnevnih temperatura, preporučujemo da se na duža putovanja kreće u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima.

 PROGNOZA VREMENA ZA BOSNU I HERCEGOVINU

Sutra u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. Poslije podne lokalni pljuskovi sa grmljavinom su mogući na sjeveru i sjeveroistoku Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 21°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 39°C, na jugu zemlje do 41°C.

Biometeorološka prognoza je nepovoljna, sa temperaturama zraka koje će biti izrazito visoke. Planirane aktivnosti trebali bi provoditi tokom jutra, potom reducirati boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, što posebno vrijedi za rizične grupe stanovništva poput hroničnih bolesnika, starijih i djece. Vrijednosti UV indeksa će također biti vrlo visoke, stoga je neophodno posvetiti pažnju zaštiti od sunca. Vozaći oprez.

PORODILIŠTE – U porodilištu UKC-a Tuzla rođeno je 12 beba, šest djevojčica i šest dječaka.

GRADAČAC

Jutarnja temperatura zraka u 8:00 sati iznosila je 27°C. U toku dana se očekuje sunčano vrijeme uz maksimalnu dnevnu temperaturu zraka do 38°C.

Komunalac – Došlo je do prekida u vodosnadbijevanju u mjestu Požarike, zbog kvara na cjevovodu. Saniranje kvara predviđeno je oko 11:00 sati.

U protekla 24:00 sata:

Policijska stanica je evidentirala 2 saobraćajne nezgode u kojima je došlo do materijalne štete, nije bilo povrijeđenih lica.

Hitna služba je primila i pregledala 76 pacijenata, 3 osobe su upućene u UKC Tuzla.

Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.

BRČKO

U protekla 24:00 sata:

Policijska uprava je zabilježila 3 slučaja narušavanja javnog reda i mira i 1 saobraćajnu nezgodu.

Hitna služba je primila i pregledala 67 pacijenata, rođene su 3 ženske bebe, 1 osoba je preminula.

Vatrogasna jedinica je imala 1 požarnu i 2 tehničke intervencije.

B1 TV