Stanje na cestama 28. 02. 2020.

Na magistralnom putu Olovo-Kladanj preko Karaule trenutno je zabranjen saobraćaj za teretna vozila preko 7,5 tona.  Na širem području Prisike i Bosanskog Grahova, kao i na magistralnom putu Bosanski Petrovac-Drvar, te ponegdje u višim predjelima (Kupres, Vlašić, Nišići, Karaula, Makljen, Romanija)) pada snijeg i mjestimično se zadržava na kolovozu. Zbog jakog vjetra skrećemo pažnju na puteve Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ i Bosanski Petrovac-Drvar. Jak vjetar formira sniježne nanose na putevima Livno-Šuica-Kupres i Priluka-Glamoč, dok na putu Novi Travnik-Bugojno (Rostovo) pada ledena kiša, zbog čega se saobraća otežano. Upozoravamo na učestale odrone na brojnim dionicama i savjetujemo oprezniju vožnju. Na snazi su zimski uvjeti za vožnju, pa apelujemo na sve vozače da na put ne kreću bez zimske opreme, te da se prije polaska informišu o trenutnom stanju na putevima.

Na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka u mjestu Ugarak, zbog sanacionih radova od 07 do 16 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava (uz 15-minutno propuštanje vozila). Iza 16 sati na ovoj dionici saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Obustava saobraćaja zbog sanacionih radova na snazi je od 09 do 15 sati i na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (dionici Crna Rijeka-Bjelajce).

Deminerski radovi izvode se od 07:30 do 16 sati na magistralnom putu Bosanski Petrovac-Ključ (prevoj Lanište). Na ovoj dionici dolazi do 15-minutnih obustava saobraćaja uz 15-minutno propuštanje vozila.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, od 05 do 21 sat saobraća se dvosmjerno. Od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Zbog radova na izgradnji novog graničnog prelaza obustavljen je saobraćaj na graničnom prelazu Deleuša-Vraćenovići.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

UKOLIKO PRIMJETITE DA SE IZA VAS NALAZI KOLONA OD 5 I VIŠE VOZILA SKLONITE SE SA CESTE NA NAJBLIŽE PROŠIRENJE I OMOGUĆITE NORMALNO ODVIJANJE SAOBRAĆAJA. NEMOJTE BITI UZROK NASTANKA SAOBRAĆAJNE NEZGODE, JER “I SPORA VOŽNJA UGROŽAVA ŽIVOTE”.

Podaci Hidrometeorološkog zavoda FBiH

Danas će u našoj zemlji naoblačenje sa zapada usloviti u nizinama većinom kišu ili susnježicu, a u višim područjima snijeg. U drugoj polovini dana većinom djelimično smanjenje oblačnosti, na jugu razvedravanje. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 10 stepeni.

Prvi dan vikenda u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -6 i 0, na jugu zemlje do 4. Najviša dnevna temperatura zraka između 6 i 12 stepeni.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini oblačno. Kiša se većinom očekuje u Hercegovini i jugozapadu Bosne. U većem dijelu Bosne lokalno može pasti malo kiše. Vjetar umjerene jačine južnog smjera. Povremeno će biti i jakih udara juga. 

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 6. Najviša dnevna temperatura zraka između 9 i 15.

Prvog dana naredne sedmice u našoj zemlji pretežno oblačno sa kišom prije podne. Na planinama može padati i snijeg. Vjetar umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Povremeno će biti i jakih udara juga. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 9. Najviša dnevna temperatura zraka između 7 i 13.

Brčko:

Hitna služba je u toku 24 sata imala 93 intervncije, na svijet su došle dvije bebe jedna djevojčica i jedan dječak.

Policijska stanica je u proteklom periodu evidentirala jedno krivično djelo i jedno narušavanje javnog reda i mira.

Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.

Gradačac:

Hitna služba je u toku noćne smjene imala 86 pacijenata, tri osobe su upućene u UKC Tuzla, a u toku dnevne smjene 65 pacijenata, jedna osoba je upućena u UKC Tuzla.

Policijska stanica je u proteklom periodu evidentirala jeno krivično djelo u ulici Hazna .

Vatrogasna jedinica nije imala intervencija.

Komunalno zbog kvara na gradskom vodovodu bez vode su korisnici u Škorićima i Varoši.

Jutarnja temperatura u Gradačcu 6°C, najviša dnevna do 12°C. Vrijeme danas promjenjivo oblačno sa povremenim padavinama.